Florence and the Machine spájajú smútok a chytľavý pop

Tri a pol roka od poslednej nahrávky Ceremonials vydáva britská skupina Florence and the Machine svoj tretí štúdiový album s výstižným názvom How Big, How Blue, How Beautiful.

06.06.2015 16:02
<AF> Album How Big, How Blue, How Beautiful... Foto: ,
Album How Big, How Blue, How Beautiful predstavia Florence and the Machine v auguste aj na festivale Sziget.
debata

Jeho vzniku predchádzal bolestný rozchod Florence Welchovej s partnerom a nasledujúca ročná hudobná prestávka. Práve smútok sa výrazne podpísal pod melancholickú podobu nahrávky, ktorá je dielom chaosu v živote speváčky, no zároveň prináša nádielku poctivého a nákazlivého popu s príchuťou blues rocku.

Zúročený rozchod

Nešťastná láska je v hudbe nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie. O rozchode spieva na svojom aktuálnom albume Vulnicura Islanďanka Björk, a teraz sa prostredníctvom hudby vyrovnáva s nešťastnou láskou aj Florence Welchová. Album How Big, How Blue, How Beautiful je bez milosti utopený v smútku, ale zároveň je plný emócií a nehy podporenej charakteristickým plačlivým hlasom speváčky.

Magazín Pitchfork napísal, že Florence Welchová vníma všetko oveľa intenzívnejšie ako ostatní ľudia, a svojím albumom len potvrdzuje tieto slová. „Keď sme začali na albume pracovať, prežívala som veľmi zraniteľné obdobie a vďaka tomu je to najosobnejšia nahrávka, akú som kedy spravila,“ uviedla pre NME speváčka.

Florence and the Machine vstupujú so singlom Ship to Wreck energicky do svojej jedenásťpesničkovej cesty do duše Florence Welchovej. Už prvé tóny napovedajú, že album je pastvou pre milovníkov čistého popu. Mimochodom, práve Ship to Wreck je prejavom určitého rebelstva speváčky. Producent Markus Dravs, v minulosti spolupracoval aj s Björk či Mumford & Sons, ju totiž požiadal, aby už nepísala pesničky o vode, v prípade tejto skladby si však dovolila nepočúvnuť jeho slová, a tak sa dostali do textu pesničky aj plávajúci žraloci v jej posteli.

Prepracovaná cesta popu

Názov nahrávky How Big, How Blue, How Beautiful symbolizuje ťaživú krásu s jemným odtieňom bluesovej hudby, ktorá je na albume bezpochyby prítomná. Najmä skladba Mother ponúka bohaté inštrumentálne pasáže. Kým tematicky je nahrávka zameraná veľmi konkrétne, jej hudobná stránka dodáva albumu dynamiku a energiu.

Napriek pochmúrnym textom vyznieva album hudobne pozitívne. Orchestrálne aranžmány v pesničkách Queen of Peace či St. Jude, kde sa Florence modlí k svätému Júdovi Tadeášovi, ktorý pomáha ľuďom v najťažších situáciách, majú až filmový charakter. Silu svojho hlasového rozsahu zase speváčka predvádza v jednom z najpodarenejších kúskov na albume Third Eye. Všetko tak naznačuje, že vystúpenie Florence and the Machine na tohtoročnom festivale Sziget bude aj vďaka novým skladbám zážitkom.

Album How Big, How Blue, How Beautiful má moc k sebe pritiahnuť poslucháča a neomrzí ho ani po niekoľkých počúvaniach. Svoju úlohu v tom zohráva aj množstvo hitov, ktoré sa na albume nachádzajú ako Delilah, titulná How Big, How Blue, How Beautiful či emotívna Caught. Pozornosť si však zaslúžia aj pomalšie až minimalistické kúsky ako Long & Lost alebo Various Storms & Saints. Album v podstate nemá slabé miesta, a tak bez obáv môžeme potvrdiť, že Florence and the Machine naplnili očakávania a nahrali kvalitný popový album.

Hodnotenie Pravdy:

4 hviezdičky z 5

Florence and the Machine: How Big, How Blue, How Beautiful, Universal Music, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Florence and the Machine #How Big #How Blue #How Beautiful #Florence Welch #Markus Dravs #Queen of Peace #St. Jude Florence and the Machine