Scorpions na Slovensku zahrajú hity i novinky

Nemecká rocková skupina Scorpions predstaví v sobotu večer na bratislavskom štadióne Artmedia slovenskému publiku svoj nový album Humanity Hour I. O hladký priebeh večera sa postará 100-členný realizačný tím, ktorý musí byť na ich žiadosť dobre naladený a najedený, pretože ich bude čakať dlhý a namáhavý večer.

16.06.2007 02:24
Scorpions Foto:
Členovia skupiny Scorpions zahrajú slovenskému publiku.
debata

Skupina Scorpions vystúpi na Slovensku prvý raz. Jej meno je však úzko späté s pádom železnej opony, komunizmu a s koncom studenej vojny. Na svoje úspešné koncerty v bývalom Sovietskom zväze si veľmi dobre spomínajú členovia kapely aj dnes. Boli totiž prvou skupinou zo Západu, ktorá mala v tom čase možnosť hrať pred státisícmi sovietskych fanúšikov.

Ako v piatok po­vedal na tlačovej konferencii spevák Klaus Meine, pozvanie Michaila Gorbačova do Kremľa a podanie ruky so svojím prominentným fanúšikom dodnes považujú za najvýznamnejší moment v histórii Scorpions. Hymnu pádu Berlínskeho múru Wind Of Change prespievali dokonca aj po rusky.

I napriek hudobno-politickému úspechu sa Scorpions odmietajú aktívne politicky angažovať. Sú predovšetkým hudobníkmi, ktorí patria na koncertné pódiá a nahrávajú albumy. Do politiky sú ochotní zasiahnuť nanajvýš prostredníctvom hudby a textov piesní.

Scorpions sú ako kapela výnimoční tým, že ani po rokoch nepodliehajú ponorkovej nemoci a dokážu spolu tráviť čas aj mimo pódia. Najdlhšie sú v skupine jej zakladateľ Rudolf Schenker, spevák Klaus Meine a gitarista Matthias Jabs, ktorých vzťahy sa za desaťročia vykryštalizovali natoľko, že spolu so svojimi rodinami organizujú aj spoločné výlety a dovolenky. Najnovším členom skupiny je Pawel Maciwoda, ktorý s nimi hrá od roku 2003. Talentovanému Poliakovi sa vďaka konkurzu do kapely splnil veľký životný sen, pretože Scorpions boli odjakživa jeho idolom.

Ako predkapely sa o 20:00 predstavia česká skupina Kreyson na čele s Láďom Křížkom a nemecká kapela Edguy.

debata chyba