Nocadeň lieta pri zemi

Po siedmich rokoch vydala kapela Nocadeň nový album.

13.06.2015 12:00
nocadeň Foto:
Z nakrúcania videoklipu k piesni V nás.
debata

Pozemskí astronauti vznikali na pomery hudobného biznisu trochu dlhšie. Jeho autori sa totiž venovali iným, pozemským starostiam. "Od predchádzajúceho albumu Ikony sa toho udialo naozaj veľa. Náš bubeník je dvojnásobný otec, z mojej dcérky vyrástla veľká slečna. Aj my sme azda trochu zmúdreli a hudobne dozreli,“ hovorí líder formácie Rasťo Kopina, ktorý je autorom textov deviatich skladieb (Havran, Možno, V nás, Keď skončí táto noc, Ešte, Bdiem či spím, Skúsme, Bez, Papierové kone). Na novom albume sa hudobníci nesnažili experimentovať za každú cenu. Bezpečný let pri zemi sa oplatil a výsledkom je aj príjemná gitarová klasika. "Chceli sme jednotlivé nápady dotiahnuť do konca a bez kompromisov. Skúšali sme rôzne tempá, menili rytmiku a aranžmány, takže sa stalo, že niektoré skladby majú tri aj štyri verzie,” dodáva gitarista kapely Róbert Kopina.

Nocaden-Pozemski astronauti-obal

Na novom hudobnom počine spolupracovali členovia kapely Nocadeň s producentom Vladom „Randym“ Gnepom. O zvuk sa postaral dvojnásobný držiteľ amerických cien Grammy Vlado Meller, ktorý pracoval vo svojom štúdiu s takými velikánmi ako Red Hot Chili Peppers, Metallica, Linkin Park, Duran Duran, Muse či Kanye West. Na vzniku šiestej štúdiovky sa podieľali aj gitarista skupiny The Ills Martin „Isobutane“ Krajčír, Pavol Jakab z kapely Deal, Jakub Tvrdík zo zoskupenia Billy Barman, Martin Husovský z Komajoty, spevák a gitarista Peter Debnár, klavirista Matúš Pavlík z Peter Bič Project, sláčikové kvarteto pod vedením Norberta Bodnára, speváčka Romana Radvanská a saxofonista Radovan Česnek. V minimalistickom, ale o to zaujímavejšom videoklipe k pesničke V nás si zahrala herečke Eva Sakálová, ktorá si cestu ku kapele našla ešte v časoch svojho dospievania.

Košickú formáciu Nocadeň založili bratia Rasťo (spev) a Robo Kopinovci (gitara) v roku 1997. V kapele účinkujú aj basgitarista Boris Mihálik a bubeník Peter Gufrovič. Nocadeň má s najnovším albumom na konte šesť štúdioviek a jednu výberovku. Debutový album vydali v marci 2000. Neskôr nasledovali štúdiové nahrávky Slová už nevravia nič (2001), Katarzia (2003), Nestrieľajte do labutí (2006) a Ikony (2008). Výberovka Retrospektíva vyšla v roku 2006.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nocadeň #Pozemskí astronauti