Petr Novák každú skladbu prežíval

Já budu chodit po špičkách, Klaunova zpověď, Povídej, Náhrobní kámen. To je len zopár z hitov, ktorými sa v druhej polovici 60-tych rokov spevák Petr Novák zapísal do povedomia poslucháčov. Jeho piesne sa hrajú dodnes. Od smrti Petra Nováka uplynie 19. augusta desať rokov.

16.08.2007 14:54
Petr Novák Foto:
Petr Novák bol speváckou hviezdou roku 1970.
debata

Kariéra jedného z najúspešnejších československých spevákov sa začala v roku 1963, keď po prvý raz počul Beatles. Aj Petr Novák (narodil sa 6. 9. 1945) založil s kamarátmi skupinu George & Beatovens. Hlavnou „atrakciou“ kapely bol vtedy len 13-ročný bubeník Jiří Jirásek. Hudbu skladal Novák, texty písal kamarát z domu Ivo Plicka. V roku 1965 sa kapela zoznámila s istým pánom Slámom, technikom v rozhlase. Doma mal kvalitný magnetofón a Novákovi s George & Beatovens dovolil nahrať niekoľko skladieb, ktoré poslali do Houpačky, vtedajšej rozhlasovej hitparády. Dnes už legendárny hit Já budu chodit po špičkách obsadil okamžite prvé miesto, na ktorom sa udržal rok a pol.

George & Beatovens sa v roku 1966 rozpadli. Novák začal vystupovať so skupinou Flamengo, pričom u publika bodoval  skladbami Povídej, Bezhlavý rytíř, Pokoj č. 26, Náhrobní kámen… Nasledujúce leto od Flamenga odišiel a obnovil George & Beatovens. Nahral ďalšie hity ako Klaunova zpověď, či Modlitba za lásku. Ďalšie tri roky možno označiť v Novákovej kariére ako najúspešnejšie – bodoval nie iba ľahko zapamätateľnými textami a chytľavou melódiou, ale aj prejavom. Interpretáciu skladieb intenzívne prežíval, čo pôsobilo na publikum veľmi sugestívne.

Neskôr začal spolupracovať s textárom Pavlom Vrbom, ktorý na Nováka spomína ako na dobrého, pokorného a veľkorysého človeka: „V roku 1968 sme spolu sedeli v jednej pražskej reštaurácii. V podobných podnikoch sa vždy pohybujú osoby, ktoré dokážu vycítiť peniaze i veľkorysosť. Ani jedno Novákovi nechýbalo. Istý štamgast pristúpil k nášmu stolu a od Petra si pýtal cigaretu. On namiesto toho, aby ho ponúkol z načatého balíčka na stole, zakričal na čašníka, aby dal pánovi kartón tých najlepších.“ Na začudovaný Vrbov pohľad údajne Novák odpovedal: „Chcel by som, aby všetci okolo mňa mali radosť, aby boli všetci šťastní.“

V septembri 1968 Novák s George & Beatovens odcestoval na polročné turné do Fínska. Na sólovú gitaru v skupine vtedy hral Vladimír Mišík. „S Petrom som odcestoval ako sólový gitarista. Prežili sme tam i vôbec veľa krásnych chvíľ. Petr bol bezvadný kumpán, spevák, umelec. Každý koncert prežíval naplno,“ spomína Mišík. Novákov repertoár vo Fínsku bol z veľkej časti anglický. Za všetky anglicky spievané skladby možno spomenúť dve – By my daughter a Why do you leave me.

Minúta za Palacha

Na v poradí štvrtej Bratislavskej lýre v roku 1969 vystupoval aj Petr Novák. Nešlo by o nič neobvyklé, keby v pauze medzi pesničkami nevyzval v priamom televíznom prenose k minúte ticha za Jana Palacha. Dodal ešte, že si ho váži viac ako Husáka. Zatiaľ, čo niektorí umelci si svoj profesionálny dištanc spôsobili aj nechtiac, Novák na ňom pracoval systematicky. V piesni Špinavý ráj chudých, zmenil písmeno. V slove chudý nahradil písmeno ch literou r. Nepísaný zákaz nadišiel začiatkom 70-tych rokov. Usporiadatelia odriekali už dohovorené koncerty, rozhlas vysielal Novákove piesne čoraz menej. Rovnako nemohol nahrávať kvôli údajnej vyťaženosti istej gramofónovej firmy.

K rozpadu George & Beatovens došlo v roku 1971. Najprv Petr Novák vystupoval ako sólista s akustickou gitarou v rôznych kluboch. Neskôr mu Jiří Suchý ponúkol účinkovanie v semaforskej Zuzane v lázni. Vystupoval tri razy do mesiaca s troma pesničkami, dve sezóny. Koncom roku 1973 prijal ponuku na spoluprácu od gitaristu Bohuslava Jandu. Jej výsledkom bola LP platňa Kráska a zvíře (1976), na ktorej sa okrem Nováka spolupodieľala aj speváčka Viera Mazánková-Wajsarová.

K symbolickému obnoveniu George & Beatovens došlo v 80-tych rokoch. Návrat popularity z druhej polovice 60-tych rokov sa však nekonal. Novákovo publikum bolo o niečo staršie, mladší poslucháči mali vlastné idoly. Navyše spevák sa stále viac oddával alkoholu, veľa fajčil, čo sa neskôr prejavilo na jeho zdraví. Novák sa v roku 1984 oženil, jeho manželkou sa stala známa česká herečka Eva Jakoubková, ktorá hrala aj v slovenských filmoch Tisícročná včera, Južná pošta a Hody.

Nerozlúčil sa piesňou

Po zmene režimu dochádzalo u Nováka k pokusom o spoluprácu s kolegami, s ktorými zažil najväčšiu slávu. Väčšinou neúspešne. Navyše spevákov zdravotný stav rapídne zhoršoval. Krátko pred smrťou sa pripravoval na nahranie skladby, ktorú otextoval Ivo Plicka. Volala sa Píseň na rozloučenou. Nešlo o predtuchu, chcel sa ňou iba rozlúčiť s kamarátmi z éry big beatu, ktorí už nežili: Mikim Volkom, Mirkom Berkom, Vladom Čechom, Přemkom Černým… Nestačil ju nahrať, 19. augusta 1997 zomrel. V máji 2005 zomrela aj jeho žena Eva Jakoubková vo veku 53 rokov.

Svojho času dostal Petr Novák Platinovú platňu. Nezavesil si ju doma, ale v obľúbenom pražskom bistre U radnice. Ako povedal, zložil a nahral množstvo piesní pre ľudí. A preto aj toto ocenenie patrí do lokálu a nie na stenu bytu.

debata chyba