Kráľovná latino popu oslávila päťdesiatku

Gloria Estefan je jednou z prvých speváčok, ktoré spopularizovali latinsko americkú hudbu. Prvý septembrový deň oslávila päťdesiat rokov. O týždeň vyjde jej nový španielsky album 90 Millas.

08.09.2007 17:40
debata

Držiteľka piatich cien Grammy nahrala album s originálnymi kubánskymi songami, na ktorom spolupracoval okrem iných muzikantov aj Carlos Santana. Názov albumu 90 Millas vyjadruje vzdialenosť medzi americkým mestom Key West a rodnou Kubou speváčky.

Gloria María Fajardo sa narodila 1. septembra 1957 v Havane. Keď mala necelé dva roky, jej rodičia v snahe uniknúť režimu Fidela Castra emigrovali z Kuby do USA. Gloriin otec José Manuel bol totiž osobným strážcom manželky proamerického diktátora Batistu. Po príchode do Spojených štátov bojoval vo Vietname a domov sa vrátil s podlomeným zdravím po zásahu bojovej chemickej látky. Zatiaľ čo matka zarábala na živobytie, Gloria sa starala o mladšiu sestru Becky o otca postihnutého sklerózou multiplex.

V škole patrila Gloria medzi najlepších žiakov. Milovala poéziu, hudbu, spev a hru na gitare. Nepredpokladala však, že by ju to mohlo uživiť. Počas štúdia psychológie na univerzite v Miami pracovala na letisku ako tlmočníčka zo španielskeho a francúzskeho jazyka. No najviac zo všetkého ju bavil spev, ktorý bol jej únikom pred otcovou chorobou. „Zatvorila som sa do izby a spievala som dlhé hodiny. Nie, neplakala som. Plakať som odmietala.“

Aby vyhovela želaniu svojej matky, zaspievala dve piesne na svadbe kubánskych priateľov. Kapela, ktorá osemnásťročnú Gloriu v ten večer sprevádzala, sa volala Miami Latin Boys. Jej lídrovi Emiliovi Estefanovi sa vystúpenie talentovanej Glorie veľmi páčilo. Ponúkol jej miesto speváčky v kapele. V roku 1978 sa Gloria a Emilio zosobášili a o dva roky neskôr sa im narodil syn Nayib. „Bol to on, kto ma stále poháňal dopredu. Keďsom hovorila, že nie som pekná, tvrdil pravý opak. Keď som sa bála vystúpiť na pódiu, donútil ma. Úspech nášho manželstva spočíva v tom, že máme rovnaké záujmy, sme rodinné typy, sme tolerantníjeden k druhému,“ hovorí Gloria. Estefan, ktorý takisto pochádza z Kuby, sa podpísal pod skladby, ktoré pomohli k sláve Rickymu Martinovi, Shakire aj iným latino hviezdam. Pod hitmi niektorých latino hviezd je podpísaná aj Gloria. Pre Jennifer Lopezovú napísala Leťs Get Loud, pre Shakiru zase Whenever, Wherever.

Čierny deň speváčky

Spočiatku sa kapela, ktorá sa neskôr premenovala na Miami Sound Machine, sústreďovala na menšinové publikum. V repertoári mali len španielske skladby. Prvý album v anglickom jazyku nahrali v roku 1983. Spôsob, akým sa im podarilo spojiť latinskoamerický štýl a pop, bol jedinečný. Album Eyes of Innocence mal úspech a skladba Dr. Beat sa dostala do hitparád. To, že prítomnosť Miami Sound Machine na hudobnej scéne nie je len sezónnou záležitosťou, potvrdil druhý anglický album Primitive Love z roku 1986. Od roku 1985 Gloria so svojou skupinou pozbierala po celom svete desiatky platinových albumov. Najlepšie predávaným albumom sa stal Cuts Both Ways z roku 1989.

Čiernym dňom kapely sa stal 20. marec 1990. Počas koncertnej šnúry v Pensylvánii na podporu albumu Cuts Both Ways do ich mikrobusu vrazilo v plnej rýchlosti nákladné auto. Väčšina muzikantov vyviazla len s ľahkým zranením. Najhoršie na tom bola Gloria, ktorá mala polámanú chrbticu. Nasledoval prevoz vrtuľníkom do New Yorku a niekoľkohodinová operácia. Speváčke implantovali do chrbtice titanové výstuže a vôbec nebolo isté, či bude niekedy chodiť. Po takmer ročnej rehabilitácii sa však znovu postavila na nohy a začala spievať. „Môjho otca choroba trápila celé roky a viem, aké ťažké to bolo aj pre nás ostatných. Preto som po úraze cvičila 5 až 6 hodín denne. Posilňovala som a plávala, koľko som vládala. Mala som skutočne šťastie. Lekári mi otvorene povedali, že moje uzdravenie považujú za zázrak.“ Speváčkin terapeutický tréner Mike Klepper bol výsledkom rovnako prekvapený. „Keďsom sa stretol s Gloriou prvý raz, povedala mi, že chce byť zase rýchlo späť na pódiu. Zdalo sa mi to nemožné.“

Prvým singlom po nehode bol Coming Out of the Dark (Návrat z tmy). Stretol sa obrovským nadšením publika a album Into the Light v roku 1991 znamenal šťastný návrat. Albumy Mi Tierra (1993) a Albriendo Puertas (1995) sú dodnes alfou omegou salsa hudby. Ostatným anglickým albumom speváčky je Unwrapped z roku 2003.
V decembri 1994 sa Gloria a Emilio stali druhý raz šťastnými rodičmi Emily Marie. O dva roky neskôr speváčka naspievala hymnu pre olympijské hry v Atlante. „Milujem olympiády. Môj otec dokonca získal pre Kubu bronzovú medailu vo volejbale v roku 1952. Nie je nič krajšie, ako čisté športové víťazstvo. A úžasné je, že sa na to pozerá celý svet.“

Gloria Estefan vydala tiež dve knihy pre deti. Prvá, z roku 2005, nesie názov The Magically Mysterious Adventures of Noelle the Bulldog, druhá – Noellěs Treasure Tale vyšla o rok neskôr.

Meno a priezvisko: Gloria María Fajardo
Dátum narodenia: 1. septembra 1957
Miesto narodenia: Havana, Kuba
Znamenie: Panna
Otec: José Manuel Fajardo
Matka: Gloria García Pérez
Súrodenci: Sestra Becky
Manžel: Emilio Estefan (1978)
Deti: Syn Nayib (27), dcéra Emily Marie (12)

debata chyba