Kostolányiovej piesne rozdávajú radosť i dnes

Zo svetoznámych spevákov, ktorí náhle opustili tento svet, sa takmer pravidelne stávajú legendy. Elvis Presley, Jim Morrison či Janis Joplin - všetkých svet vyzdvihol na piedestál, urobil z nich symboly doby. Slovenskí umelci opúšťali tento svet omnoho prozaickejšie, smutnejšie.

10.09.2007 05:06
debata

Drogovú závislosť či divoké životné tempo v ich prípade zväčša nahradila choroba, s ktorou prehrali svoj boj o život. Aj po nich tu však zostali nezabudnuteľné piesne a najmä spomienky v životoch ľudí, ktorým rozdávali svojím umením radosť.

Zoru Kolínsku preslávil komediálny talent, vďaka ktorému sa z nej razom stala obľúbená herečka. Účinkovala v Divadle poézie, ktoré neskôr premenovali na Divadlo na korze. Zostať v Bratislave sa jej podarilo aj vďaka zväzku s Milanom Lasicom, keďže v tom čase jej doručili umiestnenku do divadla v Prešove. S Lasicom, ktorý bol jej manželom osem rokov, sa stretávali v práci – Kolínska často vystupovala v kabaretných programoch známej komickej dvojice Lasica-Satinský.

Prvú spevácku úlohu dostala počas ročného angažmán v Trnavskom divadle. „Nemyslím si, že by moja sestra mala výnimočný hlas, ale dokázala do spevu vložiť celý svoj šarm. To mu dodalo osobitý charakter,“ prezradil raz Peter Kolínsky – brat známej umelkyne. A mal pravdu. Nezameniteľná interpretácia urobila z rodáčky z Liptova populárnu speváčku. Nahrávala pesničky v Slovenskom rozhlase, bodovala v populárnych pesničkových súťažiach. Prelomom bola pieseň Odpoveď, ktorá „donútila“ Kolínsku nahrať vlastnú platňu.

Skladby ako Skús objať dym, či Červené jabĺčko, ktoré vznikli v spolupráci s hudobníkom Petrom Smékalom, Kolínsku preslávili a vyvrcholením jej speváckej popularity bol album Verše písané na vodu. Texty piesní pre ňu písal Tomáš Janovic, Kamil Peteraj, Ján Štrasser, ale i manžel Milan Lasica. Kolínska odvtedy s prestávkami spievala v televízii, rádiu i divadle. Ku svojim hudobným koreňom sa už ako podnikateľka s nábytkom niekoľkokrát vrátila v relácii Repete. Po smrti kolegu a priateľa Ivana Krajíčka prevzala v tejto šou i moderátorskú funkciu. Zora Kolínska zomrela po ťažkej zhubnej chorobe 17. júna 2002 v Bratislave vo veku nedožitých 61 rokov.

V čase, keď Zora Kolínska stála na vrchole popularity, sa iná – talentovaná speváčka so svetom už lúčila. Eva Kostolányiová začala so spevom ako pätnástročná, prelom v jej kariére nastal v čase, keď sa rozhodla stať slobodnou umelkyňou. Najskôr vystupovala so skupinou Ľuba Beláka, s kapelou skladateľa a hudobníka Braňa Hronca precestovala Nemecko, Švédsko i Švajčiarsko. Svoj hlas spojila tiež s formáciou Modus a neskôr založila vlastnú kapelu, s ktorou vycestovala dokonca až na ďalekú Kubu. Jej piesne vychádzali na singloch, súčasťou diskografie je i jedna dlhohrajúca platňa s názvom Eva Kostolányiová. Už v čase, keď prvýkrát zabodovala na na festivale populárnej piesne Bratislavská lýra so skladbou Chvála humoru (písal sa rok 1972) sa jej tela zmocňovala zhubná choroba. Obľúbená speváčka jej podľahla o tri roky neskôr, zomrela vo veku nedožitých 33 rokov.

Svet slovenskej populárnej hudby predčasne opustil aj legendárny spevák Karol Duchoň, jeden zo zakladateľov skupiny Money Factor a neskôr člen Tublatanky – hudobník Dodo Dubán či naposledy spevák a jeden z členov skupiny LOJZO. Na všetkých si môžete zaspomínať prostredníctvom pesničiek, ktoré vám ponúka súťaž Dvanásť do tucta. Zahlasujte za svojho obľúbenca a možno práve hit niektorého z tých, ktorí už medzi nami nie sú, sa ocitne aj na cédečku, ktorého definitívnu podobu určia čitatelia.

debata chyba