Noc hudby zažije 24 slovenských miest

Už po štvrtý raz sa vo všetkých regiónoch Slovenska uskutoční podujatie inšpirované francúzskym Sviatkom hudby. Na Noci hudby sa podieľajú organizátori hudobných podujatí viacerých žánrov a amatérski aj profesionálni umelci, hudobné telesá či sólisti. Vo Francúzsku je festival vždy v deň letného slnovratu, teda 21. júna, a zúčastňuje sa ho stodvadsať krajín sveta. Na Slovensku bude Noc hudby prebiehať v piatok 19. júna.

19.06.2015 11:42
Para Foto:
Do Noci hudby sa zapojí aj banskobystrický festival Rockscape, na ktorom vystúpi napríklad skupina Para spolu so Sendreiovcami.
debata

Noc plná hudby sa uskutoční v dvadsiatich štyroch mestách, oproti minulým rokom tak pribudli štyri. Na svoje si prídu nielen milovníci pestrej palety hudby, ale aj všetky vekové kategórie. "Uskutoční sa osemdesiat podujatí. V publiku sa vystriedajú tisícky divákov, presné číslo sa nedá určiť, keďže ide o otvorené koncerty,“ povedala ambasádorka projektu a riaditeľka Hudobného centra Oľga Smetanová.

Program Noci hudby je pestrý. Hlavné mesto bude dopoludnia patriť deťom, pre ktoré majú organizátori pripravené rozprávky a výchovné koncerty. Noc hudby sa tu uskutoční v desiatkach budov. Na Hlavnom námestí sa predstaví FS Gymnik, rocková skupina Clinic Music či mladí z hudobného telesa Bohémiens pod vedením Barbory Botošovej. V budove Konzervatória zase pripravili koncert študentov spevu Od ľudovky po muzikál aj vystúpenie detí zo základných umeleckých škôl. V meste bude znieť aj chorvátska hudba či alternatívne etno. A Bratislavská noc vo viacerých kluboch bude patriť domácim a zahraničným dídžejom.

V rámci Noci hudby sa v Banskej Bystrici uskutoční medzinárodné finále súťaže modernej francúzskej piesne, so šansónmi sa predstaví aj speváčka Janais a pripravená je tiež hudobná burza. Súčasťou podujatia je aj festival Rockscape, na ktorom sa predstavia napríklad Horkýže Slíže, Para spolu so Sendreiovcami či zahraniční The Carburetors. V Bojniciach budú vítať slnovrat, na Hurbanovom námestí tu vystúpi napríklad dievčenská kapela One Reason. Amatérskych skupín je podľa slov ambasádorky akcie na festivale pomenej. "Zatiaľ sa zdá, že na Slovensku sa ľudia veľmi neodvážia spontánne verejne predviesť svoje hudobné schopnosti. Verím, že postupne sa nám podarí aj tento ostych prekonať.“

V Prešove sa do Noci hudby zapojí Dobrý festival, počas dnešného večera na ňom vystúpia Iné Kafé, Alkehol či domáce Heľenine oči. Na nitrianskej kalvárii sa predstaví napríklad gitaristka Oksyi, ktorá má ukrajinský pôvod. Piano Quintet zase zahrá v Nitrianskej galérii. Kto sa nemôžete zúčastniť na koncertoch, môže si vypočuť v Rádiu Devín špeciálny päťhodinový program. Moderátori Soňa Horňáková a Juraj Ďuriš sa budú rozprávať o folklóre, vážnej hudbe, džeze a o štýle a capella. Naživo prinesú aj rozhovory s hudobníkmi, ktorí sa venujú elektronickým žánrom, ako sú techno či house. Súčasťou rozhlasového večera budú tiež hudobné improvizácie.

"Minulý rok sme Noc hudby ukončili až o jedenástej večer pre záujem návštevníkov. Boli by sme radi, ak by sme mohli vystúpenia predĺžiť až do neskorších hodín,“ doplnila Oľga Smetanová. Zoznam všetkých miest nájdete na stránke www.hc.sk. Vstup na všetky podujatia je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc hudby #Dobrý festival #Sviatok hudby #Oľga Smetanová #Janais #The Carburetors #Piano Quintet #Nitrianska galéria