Tom Jones: Vznešený kráľ diskoték

She's a Lady, Delilah či Sex Bomb sú nestarnúce hity, ktoré so železnou istotou rozhýbu ľudí na tanečnom parkete. Charizmatického speváka Toma Jonesa si onedlho vychutnajú naživo aj slovenskí fanúšikovia.

27.06.2015 09:00
Tom Jones Foto: ,
Tom Jones
debata

Pesnička Toma Jonesa Delilah má už 47 rokov, jeho kariéra trvá vyše pol storočia a on sám práve v týchto dňoch oslávil 75. narodeniny. Charizmatický spevák s černošským hlasom pochádza z Walesu, nosí titul sir a jeho občianske meno znie Thomas Jones Woodward.

Už ako malý chlapec spieval na rodinných oslavách, večierkoch a svadbách. Nikdy ho nebavil šport. Keď mal len dvanásť rokov, dostal tuberkulózu, z ktorej sa liečil dva roky. Izolovaný od okolitého sveta v sebe objavil lásku k hudbe a tento čarovný vzťah pretrváva dodnes.

Tom Jones s britskou kráľovnou Alžbetou II.,... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Tom Jones s britskou kráľovnou Alžbetou II., speváčkou Annie Lennox, Paulom McCartneym, Eltonom Johnom na koncerte v Buckinghamskom paláci. Tom Jones s britskou kráľovnou Alžbetou II., speváčkou Annie Lennox, Paulom McCartneym, Eltonom Johnom na koncerte v Buckinghamskom paláci.

Lídrom kapely Tommy Scott and the Senators sa stal vo svojich dvadsiatich troch rokoch. Skupina zaznamenala okamžitý lokálny úspech a spevákov viditeľný talent neušiel pozornosti producenta Gordona Millsa. Ten bol iniciátorom zmeny jeho umeleckého mena na Tom Jones.

Prvý sólový singel Chills and Fever vyšiel roku 1964, no nestal sa hitom. Britský singlový rebríček dobyla nasledujúca skladba It's Not Unusual a Tom Jones sa dostal do povedomia hudobnej verejnosti. Stanica BBC však odmietla pesničku zaradiť do svojich rotácií, pretože sa im nepáčil sexy imidž Toma Jonesa, ale hit sa dostal k poslucháčom prostredníctvom britského pirátskeho rádia. Potom nahral titulnú skladbu k bondovke Thunderball a jeho úspech naberal na obrátkach. Netrvalo dlho a z Toma Jonesa sa stal magnet na ženy, ktorým nevedel odolať. Hovorí sa o stovkách žien, ktoré podľahli šarmu Toma Jonesa v časoch jeho najväčšej slávy.

Tom Jones počas koncertu v Maďarsku v roku 2014. Foto: SITA/AP, Csaba Krizsan
Hungary Tom Jones Tom Jones počas koncertu v Maďarsku v roku 2014.

Počas vyše 50-ročnej hudobnej kariéry zažil Tom Jones opojné chvíle na vrchole, ale aj časy, keď o neho nebol práve veľký záujem. Roku 1999 sa mu podaril triumfálny comeback s albumom Reload, ktorý priniesol hit Sex Bomb, ale aj skladby Baby, It's Cold Outside či You Need Love Like I Do. Album vrátil Toma Jonesa na vrchol britskej hitparády a s vyše 6 miliónmi predaných kópií po celom svete sa stal jeho najpredávanejšou nahrávkou vôbec.

Tento rok sa dočkali skvelej správy aj slovenskí fanúšikovia. Už 19. augusta sa predstaví na Bratislavskom hrade. Sir pricestuje so svojím 33-členným tímom a medzi jeho požiadavkami sú slovenské vína a syry. „Manažment si vyžiadal slovenských kuchárov, ktorí budú pripravovať predovšetkým zdravé jedlá, pričom fast food a jedlo z donášky je absolútne neprípustné. Vyprážané jedlá sú tabu a spevák aj členovia kapely si potrpia na bohatý výber čerstvých šalátov,“ uvádzajú organizátori. Tom Jones v Bratislave predvedie svoje najväčšie hity.

3× Tom Jones

Keď mal 16 rokov, nechal školu a privyrábal si ako robotník na stavbe.

Elvis Presley si zahrieval hlas pred koncertom pesničkou Toma Jonesa Delilah.

Roku 2009 prestal používať havraniu farbu na vlasy, a tak umožnil fanúšikom spoznať Toma Jonesa aj ako sivovlasého elegána.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Delilah #Tom Jones #koncert Bratislava #Sex Bomb