Smatanová: Keď ma niečo trápi, nehovorím o tom. Napíšem pieseň

Tridsaťjedenročnú interpretku inšpirujú najmä vlastné pocity či príroda.

30.06.2015 09:00
Zuzana Smatanová Foto: ,
Speváčka Zuzana Smatanová.
debata

Slovenská hudobníčka Zuzana Smatanová sa v súčasnosti zameriava na tvorbu nových piesní, ktoré by sa mohli objaviť na jej ďalšom albume.

Tridsaťjedenročná interpretka prezradila, že termín vydania novinky si nestanovila a tak jej to aj vyhovuje. „Priebežne pracujem na nových skladbách, ktoré by sa mohli objaviť na novom albume. Zatiaľ však neviem, kedy vyjde. V súčasnosti sa nachádzam v úplne inom tvorivom období, v akom som bola pred troma či štyrmi rokmi. Vtedy som si povedala, že idem písať a písala som. Teraz je to úplne naopak. Nedokážem pracovať pod tlakom. Počúvam samú seba, nechávam to plynúť a je to skvelé. Na to, aby som dokázala niečo vytvoriť, potrebujem vypustiť zo života okolitý svet, a to najmä mobil, internet či televíziu. Vtedy prídem na to, kto naozaj som. Takže po pracovných povinnostiach, ktoré ma teraz čakajú, nabehnem na tento systém. Pretože hlavným zdrojom inšpirácie sú moje pocity z rôznych podnetov, ktoré musia cezo mňa prejsť a potom o nich môžem niečo napísať. A to chce pokoj a ticho,“ uviedla.

Rodáčka z obce Súľov-Hradná sa pre inšpiráciu rada vracia do prírody, ktorá má podľa jej slov osobité čaro. „V poslednej dobe sa veľmi rada vraciam k prírode. Možno to znie ako klišé, ale obyčajné prechádzky po prírode v sebe majú obrovské čaro a dávajú mi energiu. Som totálne prírodný človek, za čo vďačím asi aj tomu, že som vyrastala na dedine, kde bolo úplne prirodzené vybehnúť niekam do prírody, sama či s kamarátmi. V meste by som asi definitívne zakotviť nemohla. Mesto je pre mňa šialenstvo. V prírode sa akýmsi spôsobom vyčistím, príroda má to svoje čaro,“ vyjadrila sa.

Speváčka Zuzana Smatanová. Foto: SITA, Ján Slovák
Zuzana Smatanová Speváčka Zuzana Smatanová.

„Najlepšie sa mi tvorí, keď mám depku. Pretože vtedy sa vo mne otvoria sféry, ktoré sa len tak samé od seba neotvoria. V podstate som introvert, ale vyhovuje mi to, pretože z toho čerpám. Ak ma niečo trápi, nemusím sa vyrozprávať kamarátkam, ani také nemám, ale napíšem o tom pieseň. Vo veselých chvíľach mi naozaj málokedy niečo napadne. Keď ma niečo trápi, zrazu mám bohatší vnútorný život,“ dodala Smatanová.

Speváčka taktiež prezradila, že je dôležité zaznamenať si nápad hneď, ako príde. „Na hudbe ma baví čakať na chvíľu, keď sa dobrá hudba spojí s dobrým textom. Len takéto piesne prežijú. Príkladom je napríklad hit Voda čo ma drží nad vodou kapely Elán, v ktorej sa spojila výborná melódia s výborným textom. Môže sa to stať, keď šoférujem či umývam riady, jednoducho si ten nápad musím hneď zaznamenať, pretože ak by som to neurobila, už sa nikdy nevráti,“ objasnila.

Nový album by mal obsahovať tiež najnovšiu pieseň V dobrom aj v zlom, ku ktorej speváčka ponúkla aj videoklip. „Prvý náčrt textu V dobrom aj v zlom pochádza ešte z roku 2013. Text som si potrebovala prežiť, pretože sa mi už osvedčilo, že ak si piesne prežijem vo vnútri, dám potom do nich viac zo seba, čo je prirodzené a dobré. Niekoľkokrát som sa k piesni vracala, až som ju nakoniec dokončila a tento rok v apríli priniesla do štúdia Mareka Rakovického. Mala som o nej veľmi jasnú predstavu, vedela som, že chcem nový zvuk, nové aranžmány. S Ivanom Jombikom som potom dorábala mix a s celkovým výsledkom som spokojná,“ vyhlásila. „K piesni som spravila ďalšiu sériu náramkov, z ktorých mi každý jeden prešiel cez ruky. Vyrábam ich vlastnoručne už rok. Na každý vždy napíšem názov nejakej mojej skladby. Myslím si, že je to pekný darček,“ povedala muzikantka.

Okrem piesne V dobrom aj v zlom bude novinka obsahovať aj spoločnú skladbu s Adamom Ďuricom s názvom Miesta. Hudobníčka tiež potvrdila, že chystá ďalšiu spoluprácu, meno interpreta však zatiaľ nechce prezradiť. Na nových skladbách by rada opäť pracovala s Marekom Rakovickým, ktorý je známy aj ako spevák a gitarista kapely Lavagance.

So spomínaným Ďuricom ich čaká aj spoločné turné, ktoré odštartujú na jeseň. „Na jeseň budem hosťovať na turné Adama Ďuricu, na ktoré sa veľmi teším. Zaspievame spolu duet Miesta, ktorý tiež produkoval Marek Rakovický. Pamätám si, keď sme s Adamom koncertovali na mojom veľkom halovom turné v roku 2010. Vtedy som si ho zavolala ako hosťa ja a teraz sme si to vymenili,“ uviedla. „S Adamom nás spája muzikantské nasadenie. Na Slovensku máme dosť interpretov, ktorí sú radi v médiách, ale chýba im to pravé muzikantské srdce a Adam je presne ten typ, ktorý nemá rád toto ‚pretŕčanie sa‘. Okrem tohto máme spoločný aj záujem o skutočnú hudbu, koncertovanie, skladanie či fanúšikov. Ide do toho srdcom. Celú kariéru si buduje veľmi dôsledne, až sa mu podaril prvý veľký hit. Je to úprimný chalan, s ktorým sa dokážem baviť o hocičom, najmä však o hudbe,“ dodala muzikantka, ktorá v súčasnosti rada počúva najmä smooth jazz. Medzi jej obľúbené interpretky patria napríklad aj Diana Krall, Tori Amos či Fiona Apple.

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #Zuzana Smatanová #inšpirácia #piesne #Adam Ďurica