Mae priletela na Slovensko so starou mamou

Svetoznáma huslistka čínsko-thajského pôvodu Vanessa Mae vystúpi v bratislavskej Športovej hale na Pasienkoch. Dvadsaťdeväťročná Vanessa Mae priletela v stredu v popoludňajších hodinách z litovského Vilniusu na viedenské letisko a podvečer dorazila do Bratislavy.

13.12.2007 09:10
debata

Ako povedala PR manažérka Katarína Žáková, útla virtuózka pôsobí nesmierne milo a otvorene. Rodená Singapurčanka na Slovensko pricestovala spolu so starou mamou, ktorá ju na turné sprevádza. Hneď po príchode do Bratislavy sa ubytovala a zaujímala sa o mesto, v ktorom strávi deň. „Povedali sme jej, že priamo v centre sú vianočné trhy, takže sa tam chcela ísť pozrieť,“ prezradila Žáková. Štvrtok plánuje virtuózka okrem koncertu a príprav naň, venovať nákupom a to nielen na vianočných trhoch, ale aj v obchodoch v centre mesta.

Huslistka podľa nej prekvapila aj svojím priznaním, že sa snaží vo svojom umení každým vystúpením zlepšovať. Každý koncert si nahráva a potom pozerá, aby mohla neustále vylepšovať svoju techniku i prejav. „Je to perfekcionistka, ktorá sa snaží robiť svoju prácu čo najlepšie,“ skonštatovala Žáková, pričom dodala, že návštevníkov jej koncertu preto určite čaká veľký zážitok. Vanessa Mae strávi noc po koncerte v Bratislave a v piatok ráno ju čaká cesta do Londýna, kde odohrá ďalší koncert svojho turné. Brány Športovej haly sa otvoria pred 18:00 a začiatok koncertu sa očakáva okolo 20:00. Zvukovú techniku si Vanessin manažment privezie z Londýna. Na koncerte ju bude sprevádzať symfonický orchester zo Slovenska.

Vanessa Mae Vanakorn Nicholson sa narodila 27. októbra 1978 v Singapure. Jej matka je čínskeho pôvodu a otec Thajčan. Po rozvode rodičov sa stal Vanessiným adoptívnym otcom Brit, po ktorom si nechala aj priezvisko. Ako desaťročná sólovo koncertovala s Londýnskou filharmóniou, v jedenástich sa stala najmladšou žiačkou v histórii prestížnej Kráľovskej akadémie hudby v Londýne. Veľké medzinárodné turné s London Mozart Players absolvovala ako dvanásťročná a o dva roky neskôr už mala vydané tri vlastné albumy klasickej hudby.

Je dodnes najmladšou interpretkou, ktorá ako 13-ročná nahrala zároveň Čajkovského a Beethovenov husľový koncert. Vanessa bola a je priekopníčkou v spájaní klasiky a popu, čím sa stala vzorom pre ďalšie nasledovníčky, ktoré však nikdy nedosiahli jej úspech a popularitu. Jej nesporným prínosom je spracovanie vážnej hudby tak, aby si zachovala svoj pôvodný charakter a zároveň vytvorila nové moderné popové dielo. Najznámejším kúskom z jej tvorby je interpretácia Bachovej Toccaty a Fúgy d mol z albumu The Violin Player v roku 1995.

debata chyba