Pohodu čaká silný piatok

V poradí už devätnásty ročník festivalu Pohoda odštartoval včera na trenčianskom letisku. Piatkový program festivalu prinesie zaujímavé kombinácie aj osvedčené zvučné mená. Zvedavosť vzbudzuje koncert dvoch hudobných veličín indie rockových Franz Ferdinand a rockovej legendy The Sparks, ale veľké očakávania predchádzajú aj vytúženému príchodu juhoafrickej rap raveovej formácie Die Antwoord. V exkluzívnom nočnom čase vystúpi aj SĽUK so svojím programom Ornamenty.

10.07.2015 09:00
Die Antwoord Foto: ,
Trio z Juhoafrickej republiky Die Antwoord bude headlinerom piatkovej noci.
debata (19)

Futuristický extrém

O ich koncertoch sa šíria po svete pozitívne chýry a už od svojich počiatkov pôsobia na hudobnej scéne ako neriadená strela. Skloňujú sa slová ako mimozemský hiphop a tanečná extáza. Keď ich Lady Gaga pozvala, aby s ňou išli na turné, jej ponuku bez zaváhania odmietli.

Die Antwoord svoju hudbu kategorizujú ako extrémne futuristický pop, ktorý má dušu. V prípade ich koncertu sa dá očakávať zvuková agresia a energická tanečná bomba. „Chceme robiť dobrý pop. Ako Bohemian Rhapsody od Queenu. Má to veľmi čudný zvuk, je to naozaj divné. Je to masívny, superbláznivý psycho hit, ale aj veľmi avantgardná zvláštna vec,“ povedal raper Ninja v rozhovore pre interviewmaga­zine.com.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Die Antwoord majú vo svojej hudbe skrytu určitú vzdorovitosť aj punk. Debutový album $O$ (2009) dokonca poskytli fanúšikom na stiahnutie zdarma a aj vďaka tomu sa ich hudba začala šíriť ako nákazlivý vírus. Die Antwoord sú na pódiu drzí a neskrotní a veľmi podobne to vyzerá aj v publiku, kde sa často strhne úplné šialenstvo.

Určite pokojnejší koncert predvedú Franz Ferdinand so Sparks, ktorí prídu predstaviť na Pohodu svoj nový spoločný projekt FFS. Začiatkom marca vydali eponymný album a Pohoda je jednou z prvých zastávok, kde hudobníci budú testovať, ako pôsobí ich spojenie na publikum. O skupinu Franz Ferdinand sa organizátori Pohody pokúšali už dlhšie, že sa im ju podarilo získať práve so spoločným projektom so Sparks je pre nich o to väčším potešením a hovoria, že ich koncert by mal byť skutočnou hudobnou lahôdkou.

Spoločné turné sa začalo len v júni a už prvé reakcie z koncertov sa nesú v pozitívnom duchu. „Vydávame sa na nebezpečný let nad hlavami ľudí, ale keď sa k nám pripoja, je to úžasné. To je aj postoj tejto nahrávky,“ uviedol pre NME spevák skupiny Franz Ferdinand Alex Kapranos.

Domáca perla medzi headlinermi

Medzi svetovými menami hudobníkov sa v piatkovom programe Pohody vyníma slovenský SĽUK, ktorý vystúpi so svojím programom Ornamenty bezprostredne po koncerte Die Antwoord. Práve priepastné žánrové zmeny dodávajú festivalu akúsi bezhraničnú slobodu, pestrosť a istým spôsobom aj exotickú príchuť.

Klasická hudba, džez a slovenská ľudová hudba splynú v hudobno-vizuálnom projekte SĽUK-u dnes o polnoci. Živý koncert dopĺňa vizuálny koncept Jána Šicku. Spolu so SĽUK-om sa na pódiu predstaví etnodžezová formácia Pacora trio a multiinštrumen­talista Marek Pastírik. „Hudba je určite čarovná a aj jej vizuálne doplnenie. Celá projekcia je inšpirovaná tradičným ľudovým ornamentom, takže to bude niečo magické,“ uviedla PR manažérka SĽUK-u Martina Padušňáková.

Medzi piatkovými účinkujúcimi nebude chýbať ani londýnsky hudobník Tom Vek, beatboxer Beardyman či hudobná poetka Kate Tempest. Medzi najväčšie lákadlá festivalu patrí Islanďanka Björk, ktorá príde predstaviť svoj aktuálny album Vulnicura už v sobotu 11. júla. Jej koncert je zahalený do rúška tajomstiev, keďže hudobníčka mala špeciálne požiadavky na hodinu konania koncertu. Trvala na tom, aby sa konal ešte za denného svetla. V prípade Björk je však isté, že pôjde o veľmi intímne a krásne čudné vystúpenie. Organizátori navyše prezradili, že súčasťou koncertu Björk bude aj ohňostroj.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Franz Ferdinand #SĽUK #Sparks #Die Antwoord #Pohoda leto #trenčianske letisko