Superkapela FFS je spoločenstvo vzájomného obdivu

Na Pohode vystúpilo aj jedno zo súčasných svetových superzoskupení FFS. Šesťčlenná hudobná pochúťka vznikla spojením muzikantov z kapiel Franz Ferdinand a Sparks.

14.07.2015 11:35
festival bazant pohoda 2015, franz ferdinand Foto: ,
Franz Ferdinand a Sparks si vystúpenie na Pohode užívali a publikum tiež.
debata

„Ako sme sa dali dokopy? Jednoducho sa to stalo. Prvýkrát sme na seba narazili v roku 2004 a asi pred dvoma rokmi sme si začali posielať pesničky. Vôbec sme neplánovali, že nahráme album a už vôbec sme netušili, že založíme kapelu,“ vysvetľuje líder škótskej hudobnej formácie Franz Ferdinand Alex Kapranos.

Ich spojenie s legendárnou losangeleskou formáciou Sparks, ktorú tvoria o generáciu starší hudobníci na čele s Russelom Maelom, vzniklo spontánne. Russel spolu s bratom Ronom založili kapelu Sparks už v roku 1971. Franz Ferdinand vznikli o 31 rokov neskôr, ale na spoločnom pódiu sa v piatok dokonale dopĺňali.

„Možno je to zvláštne, no generačnú medzeru nevnímame. Je to predovšetkým o hudbe. Snažíme sa byť súčasní a moderní,“ vysvetlil Russel Mael a Kapranos jeho slová potvrdil. Obe kapely vydali vlastné albumy v rovnakom čase, preto podľa neho nejde o vek, ale o chuť tvoriť. Pre hudobníkov sa po ich spojení nič nezmenilo. Franz Ferdinand a Sparks zostali, aj keď sú teraz novou kapelou FFS.

„Svoju existenciu sme neformulovali, nemali sme štruktúru. Začali sme ako ,spoločenstvo vzájomného obdivu' a až po čase sme sa dopracovali ku kapele FFS. Práve veci, ktoré nemáte nalinkované, zvyknú dopadnúť najlepšie,“ vystihol pocit kapely Mael. „Nikdy sme nevedeli, čo bude nasledovať, a to je v živote najlepší pocit,“ odpovedá kapela na otázku, čo chystajú do budúcnosti. Nahrávanie skladieb prebiehalo spoločne a vyzvedanie, kto má v kapele hlavné slovo, komentovali s humorom – producent.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

„Festival Pohoda má úžasný lineup a sme radi jeho súčasťou, pretože je kvalitný. Tešíme sa, že sme v programe s interpretmi, ktorých by sme sami chceli vidieť,“ prezradila kapela pred večerným koncertom. Zoskupenie sa na Slovensku dlho neohrialo. Ich vystúpenie bolo súčasťou turné, ktoré je momentálne v polovici. „Zajtra letíme do Barcelony. Na turné je to tak. Vidíte krásne miesta, chcete si ich užiť ako turista, no nemôžete,“ posťažovali sa rockeri. „Odohráme skvelé FFS skladby, ale aj coververzie piesní našich obľúbených kapiel,“ uzavreli FFS so smiechom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #Pohoda #Franz Ferdinand #Sparks #superkapela