Queen sa prevtelí do skupiny Fragile

Elton John s Axlom Roseom vzdali poctu Freddiemu Mercurymu, keď v roku 1992 odspievali jeho slávnu skladbu Bohemian Rhapsody, ktorá sa nachádza aj v repertoári Robbieho Williamsa či The Flaming Lips.

15.07.2015 12:00
debata

Keď ju začal Freddie Mercury skladať koncom 60. rokov, pomenoval ju The Cowboy Song a je to prvá skladba, ktorá dostala Queen do prvej desiatky v americkej hitparáde. Legendárna Bohemian Rhapsody zaznie aj v bratislavskej Aegon aréne už v piatok 17. júla na koncerte Fragile Queen Symphony v rámci festivalu Viva Musica!

Skupina Fragile predstaví v Bratislave... Foto: VIVA MUSICA!
Fragile Skupina Fragile predstaví v Bratislave najznámejšie hity skupiny Queen už v piatok 17. júla.

Za dve hodiny vypredané

„Prvý podnet vyšiel v podstate už pre niekoľkými rokmi práve od Mateja Drličku, ktorý nás oslovil, aby sme naštudovali, zaranžovali skladbu Bohemian Rhapsody. Dodnes je to pieseň, ktorú spievame ako a cappella, teda bez nástrojov, na našich koncertoch. Je to jedna z najobľúbenejších piesní, ktorú publikum vždy ocení,“ hovorí Jana Golis zo skupiny Fragile, ktorá spolu s Branislavom Kostkom zaranžovala vokálne party najslávnejších pesničiek skupiny Queen. Orchestrálne aranžmány pre projekt Fragile Queen Symphony spracoval Adrián Harvan.

Spojenie Fragile a Queenu sa ukázalo ako správna voľba, keďže koncert, ktorý sa mal pôvodne konať v priestoroch Starej tržnice, sa vypredal za dve hodiny a organizátori sa ho rozhodli premiestniť do Aegon arény – NTC, kde do vypredania zostávajú posledné kusy vstupeniek. "Existuje veľa dôvodov, prečo hudba génia, akým bol Freddie Mercury, ostane nezabudnuteľná. Sme pyšní, že na Slovensku máme takých spevákov, vďaka ktorým budeme môcť počuť nesmrteľné hity a zažiť opäť jedinečné vystúpenie, na ktoré sa náš festival koniec koncov špecializuje“, uviedla PR manažérka festivalu Viva Musica! Barbora Drahovská.

Freddie je skôr pre ženy

Hlas Freddieho Mercuryho predstavia Fragile v ôsmich rôznych alternáciách. Skupinu Fragile bude sprevádzať rocková kapela, ale aj symfonický orchester. „Rozdelenie speváckych partov je pre nás veľmi šťastné v tom, že to nerobíme spôsobom, že jeden spieva Freddieho a ostatní sú back vokalisti, ale naša kapela je zložená z ôsmich Freddiech. V každej piesni dominuje niekto iný a my ostatní budeme robiť vokály. Koncert bude veľmi pestrý aj preto, že bude vždy sólovať niekto iný,“ rozpráva speváčka.

Veľký hlasový rozsah Mercuryho potrápil členov skupiny Fragile. Náročné hlasové party boli zaťažkávacou skúškou najmä pre mužov. „Freddie Mercury mal extrémne veľký rozsah. Šiel veľmi vysoko, skoro spieval v altovej alebo až v mezzosopránovej polohe. Pre nás ženy je to v podstate menší problém ako pre mužov, lebo je nám prirodzenejšia jeho poloha. Ale vôbec sa nebránime prispôsobovaniu tónin. Dôležité je, aby to zaznelo s rovnakou energiou, na ktorú sme v piesni v origináli zvyknutí,“ prezrádza Jana Golis, pre ktorú je spolupráca na projekte Fragile Queen Symphony čírou radosťou. „Človek nemá príliš často možnosť si zamuzicírovať tieto queenovské piesne. Všetci ich milujeme, všetci ich poznáme. Koniec koncov, kto nemá rád Queen? Myslím si, že spojenie Fragile a Queen je príjemné a logické, a to by tiež malo byť garanciou niečoho príjemného. Verím, že si tento večer všetci spolu užijeme,“ vraví Jana Golis.

Záujem ľudí o koncert Fragile Queen Symphony je vraj obrovský, či bude možnosť tento projekt vidieť aj v budúcnosti, zatiaľ nie je isté, no hudobníci sú predstave uviesť aj ďalšie koncerty naklonení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Freddie Mercury #Fragile #Queen #Viva Musica