St. Vincent dobyla Colours of Ostrava

Tento rok ešte väčší festival Colours of Ostrava priniesol od štvrtka 16. júla štyri dni plné hudby rôznych žánrov v znamení hviezdnych headlinerov.

20.07.2015 09:00
St. Vincent Foto:
Americká hudobníčka St. Vincent opantala festivalové publikum.
debata

Publiku počarovala St. Vincent a potvrdilo sa, že vidieť Björk aj dvakrát za týždeň neomrzí.

Ľadová dokonalosť

Colours of Ostrava patril ženským hlavným hviezdam Björk a St. Vincent. Pôsobili ako dva protiklady – oheň a voda, čierna a biela či nežná a surová, a to všetko s určitým odstupom, s akousi ľadovou dokonalosťou.

Björk prišla do Ostravy s rovnakým programom, ako predviedla na trenčianskom letisku na festivale Pohoda. Jej koncert prilákal v prvý deň Colours viac ako 30-tisíc ľudí, Tentoraz oblečená do bieleho kostýmu s bielymi ostňami na maske na tvári. Nechýbali ohňové výbuchy, zafarbená obloha ani ohňostroj a Björk rovnako presvedčivá a pôsobivá.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Americká speváčka St. Vincent si vyslúžila označenie – Jimi Hendrix 21. storočia. Hudobníčka s kamennou tvárou a inštrumentálnym majstrovstvom bola ozajstnou hviezdou Colours of Ostrava. Jej až spirituálne spojenie s gitarou je prirodzené a opojné zároveň. St. Vincent v čiernom koženom vybíjanom overale s odvážnym výstrihom zaplnila priestor hlavného pódia temnou atmosférou, v ktorej vynikol každý detail a je fakt, že si dokázala získať publikum jediným presne miereným pohybom ruky a nič nebola náhoda. Predstavila najmä kúsky zo svojho albumu St. Vincent, za ktorý získala Grammy, ale ponúkla aj pár starších skladieb ako Marrow či Your Lips Are Red.

Britskí rockeri Kasabian v Ostrave potvrdili svoju povesť dobrej koncertnej kapely. Na pódium nastúpili s obrovskou energiou a získali si publikum skladbami Shoot Runner, Thick As Thieves alebo Fire, keď potešili obecenstvo coverom od skupiny Doors People Are Strange a hitovkou Fatboy Slima Praise You.

Disko zábavu rozprúdili Rudimental. Foto: MATYÁŠ THEUER, COLOURS OF OSTRAVA
rudimental Disko zábavu rozprúdili Rudimental.

Stará verzus nová škola

Kým Ronnie Size predviedol počas svojej šou známe drumandbasové hity 90. rokov, pričom MC počas koncertu stále opakoval, že je to stopercentný drumandbass naživo, sobotný headliner britská formácia Rudimental ukázala popový drumandbass súčasnosti v štýle britskej diskotéky. Štyria vokalisti, trojčlenná dychová sekcia, obdivuhodný výkon bubeníka a hitový charakter pesničiek si razili cestu istoty, ktorá na publikum fungovala a medzi budovami fabriky vznikol obrovský tanečný parket.

Na deviatich hudobných pódiách znela hudba rôznych žánrov a farieb. Medzi svetovými menami zažiarila aj poľská skupina Bokka so svojím elektronicky hravým vystúpením. Kapela v bielych kombinézach s maskami na tvárach pôsobila anonymne, ale sebaisto. Kto nemal chuť na elektroniku, sa mohol zabávať na Drive stagei s britskou skupinou Coco & The Butterfields, ktorá miešala folk, pop s beatboxom, obklopená mnohými slávnymi covermi. Zaujímavou hudobnou farbou bol v Ostrave aj multiinštrumen­talista Owen Pallett so zmesou metalu, melodického rocku s prenikavými husľovými sólami či brooklynskí indie rockeri Augustrines.

Festival Colours of Ostrava má za sebou úspešný 14. ročník a počtom návštevníkov prekonal 40 tisíc. Potvrdil, že sa v programe dajú kombinovať aj hudobne náročnejšie projekty s vkusnou diskotékou. Je to festival, ktorý je naozaj rozsiahly, a tak sa presúvanie medzi pódiami často mení na hudobnú turistiku. Keď potom návštevník musí od toaliet prejsť desiatky, stovky metrov, aby si umyl ruky, nie je to práve šťastné riešenie.

Najsilnejšia zbraň festivalu Colours of Ostrava – industriálny areál Dolných Vítkovic, prekvitá a aj festival vďaka nemu nadobúda nové črty. Pribudli prechody medzi pódiami, nové priestory, ktoré sa zmenili na klub, kde sa návštevníci mohli s dídžejmi zabávať do rána, a tiež priestory na diskusie. Samozrejme, všetko s industriálnymi doplnkami – tie vo Vítkoviciach nesmú chýbať. Areál Dolných Vítkovic je fascinujúci a je úžasné sledovať, akým spôsobom je možné pracovať so starými železiarňami, pokiaľ je k dispozícií dostatočný finančný rozpočet a najmä vkus. Colours of Ostrava a Dolné Vítkovice sú pre návštevníka magickou kombináciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Colours of Ostrava #St. Vincent