Shakirina skladba Loca napokon nie je plagiát

Španielska verzia skladby Loca kolumbijskej speváčky Shakiry napokon nie je plagiátom piesne Loca con su Tiguere dominikánskeho hudobníka Ramóna Ariasa Vázqueza.

12.08.2015 05:20
Shakira Foto: ,
Speváčka Shakira.
debata

V pondelok o tom rozhodol newyorský sudca Alvin Hellerstein, ktorý pritom pred rokom vyriekol presne opačný verdikt. Názor zmenil po tom, ako žalovaná strana, spoločnosť Sony, predložila dôkaz, že Vázquez na súde klamal a kazeta, na ktorej postavil žalobu, je falzifikát.

Skladba Loca je singlom zo Shakirinho albumu Sale el Sol (2010), pričom vyšla v anglickej aj španielskej verzii. Žaloba, ktorú podali predstavitelia vydavateľstva Mayimba Music vlastniaci práva na Vázquezove nahrávky, sa však týkala iba španielskej verzie. Na tej spolupracoval aj dominikánsky rapper El Cata, z ktorého skladby Loca con su Tiguere vychádzala Shakirina pieseň. Vázquez však na súde tvrdil, že Loca con su Tiguere je v skutočnosti jeho skladbou, pričom ako dôkaz poskytol kazetu s pôvodnou verziou. Tá podľa neho vznikla už v roku 1998. Sudca Hellerstein na základe toho vlani v auguste rozhodol, že Shakira sa dopustila nepriameho plagiátorstva.

Predstavitelia Sony však nakoniec preukázali, že na obale spomínanej kazety je zobrazený muž menom Jhoan Gonzalez. Ten sa však narodil v roku 1989, a preto ak by kazeta naozaj vznikla v roku 1998, Gonzalez by mal na fotke iba deväť rokov. Kazeta okrem toho obsahovala aj iné skladby, ktoré vznikli v rokoch 2008 a 2009. Hellerstein preto pôvodný rozsudok zrušil a žalobu zamietol. Zatiaľ nie je známe, či sa predstavitelia Mayimba Music voči tomuto verdiktu plánujú odvolať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Shakira #súdny spor #Loca #nie je plagiát