Moskva chce preniesť Rachmaninove pozostatky z USA

Novým predmetom sporov, ktoré v poslednom čase zaťažujú vzťahy Spojených štátov amerických a Ruska, sa stali pozostatky presláveného ruského skladateľa, dirigenta a klavírneho virtuóza Sergeja Rachmaninova.

18.08.2015 09:48
Rachmaninove rodné mesto Velikij Novgorod Foto:
Rachmaninove rodné mesto Velikij Novgorod si ho uctilo touto sochou.
debata (3)

Umelec je pochovaný na pravoslávnom cintoríne neďaleko New Yorku, pozostalí doteraz prenesenie jeho pozostatkov do Ruska odmietali. Ruská vláda však teraz žiada, aby boli uložené v Moskve.

Rachmaninov, ktorého aristokratická rodina na ruskom vidieku vlastnila niekoľko poľnohospodárskych usadlostí, emigroval z Ruska po boľševickej revolúcii v roku 1917 a do vlasti sa už nikdy nevrátil. Trvale sa usadil vo Švajčiarsku a v Spojených štátoch amerických. Zomrel v roku 1943 v kalifornskom Beverly Hills ako občan USA.

Sovietska moc jeho dielo hodnotila väčšinou s dešpektom, v určitom období bol v Sovietskom zväze aj zakázaný. Na milosť ho Moskva vzala až tesne pred jeho smrťou (1943), keď po nacistickom útoku na Sovietsky zväz finančne prispieval do sovietskeho vojnového fondu. Ruský minister kultúry Vladimir Medinskij v týchto dňoch vyvolal diskusiu o návrate Rachmaninových pozostatkov do Ruska. Minister obvinil Spojené štáty americké, že Rachmaninovov odkaz „privatizovali“, hoci ide o ruského, nie amerického skladateľa. To isté vraj Američania urobili s desiatkami, ba stovkami ruských umelcov, ktorí sa „riadením osudu“ ocitli v zámorí, vyhlásil Medinskij.

K Medinského kampani sa pripojila aj ruská Rachmaninovova spoločnosť. Jej šéf Valerij Poljanskij však v moskovskom rozhlase pripustil, že pozostalí slávneho skladateľa boli doteraz proti preneseniu pozostatkov svojho slávneho predka. Teraz sa však ich názor mohol zmeniť, vyhlásil Poljanskij bez ďalších podrobností.

Miesto na uloženie Rachmaninových pozostatkov sa vraj už v Moskve našlo, a to medzi hrobmi iných ruských slávnych osobností na Novodievčom cintoríne. Ten sa nachádza hneď vedľa Novodievčieho kláštora, ktorý patrí k najobľúbenejším turistickým destináciám v Moskve.

Na cintoríne sú pochovaní napríklad výrobca lietadiel Andrej Nikolajevič Tupolev, divadelný režisér a teoretik Konstantin Sergejevič Stanislavskij, hudobný skladateľ Dmitrij Šostakovič, básnik Vladimir Majakovskij, spisovateľ a dramatik Nikolaj Vasilijevič Gogoľ, Anton Pavlovič Čechov či režisér Sergej Michajlovič Ejzenštejn.

Rachmaninove pozostatky sú teraz uložené na ruskom pravoslávnom cintoríne Kensico v štáte New York.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #spor #Sergeja Rachmaninova #pozostatky