Fínskych metalistov zaujala terchovská muzika

Fínska folkmetalová skupina Korpiklaani vystúpi už o dva týždne na festivale Terchovský budzogáň, ktorý terchovský amfiteáter Nad Bôrami privíta od 28. do 30. augusta. Jedna z hlavných hviezd festivalu, ktorej tvorbu ovplyvnil aj fínsky folklór, prejavila záujem dozvedieť sa niečo viac o terchovskej muzike, ktorú nedávno zapísali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

19.08.2015 09:03
metalisti korpiklaani Foto:
Fínska skupina Korpiklaani vystúpi na Terchovskom budzogáni v nedeľu 30. augusta.
debata

Korpiklaani by sa od terchovských muzikantov radi niečo naučili, a tak organizátori oslovili Nebeskú muziku. „Veľmi ma potešil záujem kapely Korpiklaani o terchovskú muziku. Očakával som rýdzi metal, a tak som ostal prekvapený, keď som v ich videách našiel také nástroje ako husle či akordeón. Hudba tejto formácie označovaná ako folkmetal, bola pre mňa nová, ale zapáčila sa mi. Je pre nás medzinárodnou výzvou naučiť základy našej ľudovej hudby severských muzikantov a prepojiť tak naše a ich hudobné tradície,“ hovorí kapelník Nebeskej muziky Vlado Moravčík.

Verí, že spojenie bude fungovať. „Jadro fínskej kapely má folklórne korene. Až neskôr zmenili názov, obsadenie a pritvrdili. Na druhej strane Nebeská muzika tiež hrala (hrá) terchovskú muziku a v súčasnosti pritvrdila na sláčikový bigbít, kde využívame domáce ľudové motívy v nových rytmoch a elektrických zvukoch. Pri spolupráci chceme nadviazať na spoločné témy, a tým nemyslím iba texty o alkohole. Ak preskočí iskra a bude fungovať muzikantská chémia, bude spolupráca obojstranne obohacujúca. Korpiklaani znamená v preklade Lesný klan. My muzikanti z terchovských hôr chceme chlapcom z fínskych lesov ukázať, že nielen vodka, ale aj borovička dokáže otvárať nové hudobné obzory,“ objasnil s humorom prípravy na spoluprácu Moravčík.

Či sa výsledky spolupráce dostanú aj na pódium, zatiaľ nie je celkom isté, keďže hudobníci nebudú mať na seba veľa času.

Okrem Korpiklaani sa v Terchovej predstaví aj švédska heavymetalová formácia HammerFall, nemecká trashmetalová kapela Destruction, takisto nemeckí powermetalisti Freedom Call a powermetalová skupina Battle Beast z Fínska. Domácu a českú scénu zastúpia Arzén, Slobodná Európa, Škwor, Horkýže Slíže, Totální nasazení či Iné kafe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Terchovský budzogáň #Korpiklaani #amfiteáter Nad Bôrami