Vyparádený Uprising rozdával lásku

Po festivaloch na vyprahnutých letiskách bol Uprising, ktorý sa konal cez víkend v dovolenkovom areáli bratislavských Zlatých pieskov, príjemnou zmenou. Organizátori sa pohrali s priestorom. Vyzdobili ho vlajkami Jamajky a rôznymi zástavkami tak, že návštevník musel jeho čaru podľahnúť. Uprising Reggae Festival by sa dal tento rok označiť za náš najkrajší festival. Nielen početná komunita milovníkov reggae si užívala veľký hudobný sviatok.

23.08.2015 16:42
Anthony B  IVAN KLEMENT Foto:
Anthony B bol prívalom pozitívnej energie.
debata

Pódiové posolstvá

Od šesťdesiatych rokov minulého storočia sa z Jamajky šíri do sveta hudobný žáner, ktorý je kompromisom medzi ska a rocksteady. K jeho najvýraznejším popularizátorom patril aj Bob Marley. V začiatkoch kariéry pôsobil v legendárnom zoskupení The Wailers, kde hrával spolu s Bunnym Wailerom. Práve on bol pre organizátorov jasnou voľbou pre tento ročník Uprisingu, venovaný oslave 70. výročia narodenia Boba Marleyho. Bunny Wailer bol headlinerom piatkovej noci, keď vystúpil aj americký hudobník židovského pôvodu, spájajúci židovské modlitby a reggae, Matisyahu či holandskí hiphoperi Dope D.O.D.

Wailer nechal na seba chvíľu čakať, keď sa najskôr na pódiu objavila kapela spolu s vokalistami pripravujúcimi pôdu pre príchod legendy. Hudobníka, v typicky bielom oblečení s pestrofarebnou vestou a dredami upravenými do tvaru turbanu, privítalo na pódiu publikum veľkým potleskom. Ponúkol zmes svojich skladieb, ktoré poskladal počas vyše päťdesiatročnej kariéry, vrátane pesničiek skupiny The Wailers. Publikum sa dočkalo aj Marleyho hitu No Woman, No Cry. Harmonická symbióza nastala, keď všetci spievali: „Everything's gonna be all right“ a posolstvo Boba Marleyho sa nieslo vzduchom.

Počas Uprisingu na pódiách odzneli viaceré slová šíriace filozofiu koncetrovanú okolo reggae, čo platilo aj o vystúpení Anthonyho B. Hudobný živel, taký naozajstný, dokázal odspievať refrén poskakujúc na jednej nohe, a pritom z neho vyžarovala nákazlivá pozitívna energia. „Žijete len raz. Milujte sa,“ odkázal Anthony B a zakončil svoje vystúpenie hitom Boba Marleyho One Love.

Vyblednutá sláva

Jedným z najočakávanejších vystúpení na Uprisingu bol koncert britskej skupiny UB40. Patria k najpredávanejším reggae umelcom a majú, možno už len mali, milióny fanúšikov po celom svete. Kto chcel opäť zažiť 80. či rané 90. roky, mal na ich koncerte ideálnu príležitosť. Skôr ako vystúpenie legendy však skupina okolo Robina Campbella pripomínala dovolenkové karaoke. Zazneli ich najznámejšie skladby ako I'll Be Your Baby Tonight, Cherry Oh Baby, Falling In Love With You a na záver sa diváci dočkali aj asi najväčšieho hitu Red Red Wine.

V rovnakom čase ako UB40 obsadili hlavné pódium, na putovnom stagei Mungo's Hi Fi – Mungo's Station vyvádzal Mad Professor. Mungo's Hi Fi bol spoľahlivou záchytnou stanicou, ktorá nikdy nesklamala. Ľudia sa bavili na reggae, ale aj dub či drumandbass, a neprestávali tancovať ani po štvrtej ráno, keď už bolo cítiť chlad augustového rána. Tam ste zistili, ako dokáže pôsobiť na ľudské telo výdatný subbas, ktorý ovieval ľudí v publiku svojou intenzitou.

Okrem hlavného pódia a Mungo's Station fungovali na Uprisingu ešte ďalšie tri scény – Dancehall stage, Arena Stage či Cinema & desing room. Dancehall arénu zaplnil aj Supa z formácie Moja reč, ktorý hral skladby zo svojho aktuálneho albumu Čierne dni, kde spojil rap s akustickou gitarou, čo mu prinieslo veľký úspech aj na odovzdávaní ocenení Radio_Head Awards, ale predstavili sa tam aj Spirit music label s Majkom Spiritom, Otisom, Cigom a Elpem.

Arenu stage si zase získala nemecká speváčka, raperka Sara Lugo, ktorá s publikom trénovala aj skladbu od Fugees Ready or Not, a jungleový priekopník Shy Fx či slovenská kapela N30 Akustika. Navyše pri prechádzaní areálom sa kde-tu vyskytli drobné performance, pravdepodobne aj naplánované, ako napríklad keď sa stretlo 15 bubnujúcich ľudí, okolo ktorých sa zhromaždila skupina ľudí.

„Konečne si už nemusím ani klopať na drevo a môžem povedať, že sme veľmi spokojní. Vyšlo nám krásne počasie a všetci ľudia boli spokojní. Doteraz sme nezaznamenali ani jednu sťažnosť na čokoľvek. Na začiatku sme mali jeden problém s výpadkom elektriny na vstupoch a odvtedy išlo všetko plynulo. Kapely hrali načas a všetci boli spokojní. Býva zvykom, že vystupujúci odohrajú koncert a idú preč. U nás chceli všetci vystupujúci zostať a ,akciovať' až do konca, aj samotní UB40. Bol to náš doteraz najlepší ročník,“ uviedol za organizátorov Uprising Reggae Festivalu Sveťo Moravčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Zlaté piesky #Bob Marley #reggae #Uprising Reggae Festival #Bunny Wailer #UB40