Konvergencie ako vzrušujúca hudobná dielňa

Je fascinujúce, ako sa môžu piesne z takých vzdialených čias a priestorov vzrušujúco prelínať.

29.08.2015 12:00
longital 3x Foto:
Koncert skupiny Longital otvorí 16. ročník festivalu komornej hudby Konvergencie.
debata

Aplaudujú odborníci pesničkárskemu albumu Amores Pasados (Lásky minulé). Spájajú sa na ňom skladby londýnskeho skladateľa, básnika a lekára Thomasa Campiona zo 17. storočia s piesňami Johna Paula Johnsa z Led Zeppelin, Tonyho Banksa zo skupiny Genesis a Stinga.

Tenorista a bývalý člen The Hilliard Ensemble John Potter, nórska sopranistka Anna Marie Friman, lutnisti Ariel Abramovich a Jacob Heringman album prezentujú na koncertoch, putujúc európskymi metropolami. Zastavia sa aj v Bratislave. Ich vystúpenie v Klariskách bude jedným z bonbónikov festivalu komornej hudby Konvergencie. Program 16. ročníka festivalu komornej hudby ponúkne od 10. do 20. septembra známe i menej známe diela v jedinečnom podaní špičkových domácich i zahraničných interpretov.

Jeden z najzvláštnejších koncertov, aké kedy hrali, sľubuje skupina Longital, ktorá tohtoročné Konvergencie otvorí. „V Suite sa k našej trojici pripojí sláčikové kvarteto a v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava odohrá s nami piesne z albumu A to je všetko? v aranžmánoch od Slava Solovica,“ prezradili Daniel Salontay a Shina s bubeníkom Mariánom Slávkom.

„Konvergencie sú atypické v experimentálnom prechádzaní do iných žánrov. Málokde a málokedy si dovolia to, čo my, že idú až do bigbítu alebo rockovej muziky. Aj na výnimočných festivaloch vo Fínsku a v Taliansku som si minulý rok uvedomil, že najsilnejší komunikačný tmel alebo najsilnejšia energia nášho festivalu vzniká preto, že nie je len pre publikum, ale aj samotných hudobníkov – pre nich je oživením bežného života,“ dodal violončelista Jozef Lupták, zakladateľ a umelecký šéf Konvergencií.

Popredný predstaviteľ sakrálneho minimalizmu Arvo Pärt, ktorý vytvára svojimi kompozíciami mosty medzi estetikou, etikou a spiritualitou, oslávi tento rok osemdesiate narodeniny. Festivalovým darčekom pre estónskeho skladateľa žijúceho v Berlíne bude koncert Stabat mater, ktorý sa uskutoční v Dóme sv. Martina. Okrem Pärtových skladieb na ňom zaznejú aj diela Vladimíra Godára a Johna Tavenera. Štyridsiate výročie vzniku oslávi Moyzesovo kvarteto koncertom na dvore domu Albrechtovcov. Výťažok zo vstupného poputuje na účet určený na rekonštrukciu jednej z najvýznamnejších pamiatok hudobného života Bratislavy. Ani tento rok nebude chýbať Bratislavská noc komornej hudby či koncert pre deti. Záver festivalu bude patriť slovenskej alternatívnej scéne – v Ateliéri Babylon sa predstaví skupina Ospalý pohyb a nórska kultová pesničkárka Susanne Wallumrod.

„Na Konvergenciách vznikajú nové veci, nové vzťahy a unikátne prepojenia. Je to vzrušujúce hľadanie a vlastne akási hudobná dielňa, ktorej základom stále ostáva komorná hudba, radosť z jej spoločného tvorenia, vzájomných stretnutí a neformálnej festivalovej atmosféry,“ dodal Jozef Lupták.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #Longital