Bystrík a Papp strávia dva mesiace spolu. Na turné

Slovenskí speváci Robo Papp a Bystrík vyrazia v septembri so spoločnou kapelou na slovenské turné. Počas takmer dvoch mesiacov odohrajú 29 koncertov po celom Slovensku.

29.08.2008 13:26
Robo Papp Foto:
Spevák Robo Papp chystá vlastné nahrávacie štúdio.
debata

Ako povedal Bystrík, na turné sa tešia aj preto, že budú hrať na miestach, kde nikdy predtým nehrali – a viac koncertov ich čaká aj na východe krajiny, kde zatiaľ hrávali veľmi málo. Turné prinesie nezvyčajné spojenie r'n'b speváka s „pesničkárom“. Na pódiu budú totiž obaja speváci súčasne – pri vystúpeniach sa budú navzájom sprevádzať s gitarami, spievať si vokály a vymenia si pesničky.

„On bude spievať nejakú moju pesničku a ja jeho, dám si napríklad November,“ prezradil Bystrík. Spoločné turné je však preňho výzvou, lebo r'n'b „nikdy v živote nehral“, i keď so staršími Pappovými pesničkami skúsenosti má. „Keď som začínal hrávať na gitare po kluboch, hrával som Robove pesničky, lebo som ich mal rád, no škoda, že on tie pesničky zo starších albumov už veľmi nehráva. Ale aj tieto nové sú celkom zaujímavé, i keď trošku ťažšie na rytmiku,“ doplnil. Okrem piesní oboch spevákov na koncertoch zaznejú aj ich obľúbené prevzaté pesničky. Počas dvojhodinového programu sa každý z nich predstaví vlastným hodinovým vystúpením, v rámci ktorého zahrajú po dve prevzaté pesničky.

Speváci, ktorí majú spoločného perkusionistu Ľuda Srnca, dostali nápad na turné s jednou kapelou na charitatívnom stolnotenisovom turnaji. Na šnúru koncertov sa zatiaľ pripravuje každý sám, no čaká ich aj spoločné „sústredenie“. „Pôjdeme ku mne na chatu. Tam budeme asi dva-tri dni… Aby to naozaj bolo tak, ako má byť, budeme musieť skúšať od rána do večera,“ priblížil Bystrík najbližšie plány pred začiatkom turné. Spoločne zároveň plánujú zmeniť aranžmány piesní tak, aby mali vystúpenia podobu unplugged koncertov. Bystrík a Robo Papp sa na turné predstavia spolu s kapelou v zložení: Bystrík – gitara, vokál, Robo Papp – gitara, vokál, Ľudo Srnec – perkusie, Peter Kadera – basová gitara, Pavol Hoda – saxofón.

Sériu 29 koncertov odštartujú 12. septembra v Moravskom Svätom Jáne a skončia 9. novembra v Skalici. V Bratislave sa predstavia až tri razy – najprv ich 18. septembra čaká koncert v Bastione, po ňom 21. septembra „súkromná akcia“ a napokon sa predstavia 1. novembra vo Vajnoroch. Počas turné, pravdepodobne v domovských mestách spevákov – v Šali alebo Trnave, vznikne aj živý záznam vystúpení, no ako poznamenal Bystrík, zatiaľ nie je jasné, či na to budú mať technické možnosti.
 
Bystrík rád spolupracuje s inými hudobníkmi – a ako povedal, baví ho robiť „neštandardné koncerty“. „Keďže nie sme nejako extra populárni, tak si robíme také malé radosti – dokonca teraz hrávame unpluggedové koncerty s naším kamarátom Romanom Áčom, ktorý hrá na bendžo. Chceme spraviť aj taký špeciálny vianočný koncert so steelgitaristom a hráčom na dobro,“ povedal spevák, ktorý už má za sebou napríklad akustický koncert so symfonickým kvartetom v trnavskej synagóge.
 
Do vysielania slovenských rádií sa v týchto dňoch dostal jeho nový singel. Text piesne s názvom To by mohlo vyjsť, ktorá vyšla na Bystríkovom druhom albume Len ty a ja (2007), napísal Vlado Krausz, o hudbu sa postaral sám Bystrík. Videoklip k piesni by mohol podľa jeho slov vzniknúť zo záberov z koncertu. Už v zime, najneskôr však na jar, plánuje začať nahrávať tretí album, ktorý by mal byť „trošku svižnejší a veselší než ten druhý“.

V niektorých pesničkách by na ňom mali zaznieť hudobné nástroje, ako bendžo, steelgitara či dobro, ktoré sú charakteristické skôr pre country a bluegrass, no i tak by sa nahrávka nemala vzdialiť od pop-rocku. Na textoch plánuje spolupracovať s Vladom Krauszom, ktorý mu napísal aj tri texty na predchádzajúcu nahrávku. „Jeho práca sa mi páči a na tomto albume bude mať asi trošku viac roboty, lebo mi chýba dosť veľa textov. Akosi mi chýba inšpirácia na texty, ale je pravda, že som v tomto trošku lenivý, že sa mi ich nechce písať a povedal som si, že to nechám na ľudí, ktorí sú na tom lepšie, aby tie pesničky boli naozaj dobré,“ vysvetlil. Jednu pieseň už ale Bystrík napísal špeciálne pre pripravované turné. Dueto s Robom Pappom by sa neskôr malo objaviť aj na jeho novej nahrávke.

debata chyba