Konvergencie sa začali divoko a dobrodružne

Longital a sláčikové kvarteto vytvorili jeden celok - Longital Suitu a živelným koncertom otvorili vo štvrtok v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava 15. ročník festivalu komornej hudby Konvergencie. Medzi hudobníkmi fungovala zvláštna chémia umocnená muzikantským rešpektom a ani drobné chyby krásy nezabránili publiku, aby prežilo výnimočný večer.

11.09.2015 17:09
Longital Foto:
Longital Suita otvorila festival komornej hudby Konvergencie.
debata

Ešte v máji vydala skupina Longital, obohatená o bubeníka Mariána Slávku, album A to je všetko? s jedenástimi intímnymi skladbami vo zvláštnej, spirituálnej atmosfére, čo už k Longitalu akosi patrí. K pesničkám však teraz dodal skladateľ Slavo Solovic orchestrálne aranžmány upravené pre sláčikové kvarteto a skladby sa ukázali v novom rozmere, mohutnejšej, plnšej forme. Práve Solovic bol aj súčasťou kvarteta spolu s riaditeľom festivalu Konvergencie, violončelistom Jozefom Luptákom, huslistami Štefanom Filasom a Milanom Adamcom.

Divotvorné, živelné vystúpenie sa začalo skladbou Zlatá a pokračovalo kúskami z novej nahrávky Na horu a dolu, keď Shina spolu s Danielom Salontayom hrali na svojich gitarách slákmi, Anjel môj či Von, von. Shina chvíľami tancovala medzi šálmi, potom akoby lietala v páperí.

Dôkazom toho, že orchestrálne aranžmány boli pre kapelu čerstvou, ešte nevžitou novinkou bolo viacero drobných nedokonalostí, keď Shina nezachytila úvod pesničky Anjel môj a začali ju hrať ešte raz, čo publikum ocenilo potleskom, či Von, von, pri ktorej hudobníčka upozornila divákov, že im Solovic pripravil viaceré prekvapenia. Tu sa ukázala výhoda, keď autor aranžmánov sedí priamo na pódiu a dáva muzikantom ešte ďalšie pokyny. „Je to veľmi dobrodružné, ešteže funguje empatia,“ zhodnotila Shina s úsmevom.

Na pódiu, a zdalo sa, že rovnako aj v publiku, panovala pozitívna nálada a hudobníci sa zabávali, hrali pre radosť, čo sa dalo čítať aj z tváre Jozefa Luptáka pri skladbe Na mori. Striedala ju pesnička Bránou, kde Shina vyzvala publikum na pokus o šamanský rituál prechádzania bránou. Na túto cestu sa diváci mohli dať strnúť búrlivými sláčikovými partmi a podobné emócie divého, dravého hudobného predvedenia prinieslo aj sólo Mariána Slávku pri pesničke A to je všetko, trieskal, hral, striedal bicie, klavír v rozorvanej harmónii. A všetko to nebolo, pretože kvarteto zahralo známu melódiu Happy birthday, ktorú venovalo oslávencom Danielovi Salontayovi a Mariánovi Slávkovi, čo len podčiarklo rodinnú, nestrojenú atmosféru koncertu.

Festival Konvergencie potrvá do 20. septembra a na rôznych miestach sa predstavia Amores Pasados, Moyzesovo kvarteto, nórska speváčka prirovnávaná k Björk Susanna Wallumrød a skupina Ospalý pohyb či Quaartsiluni Ensemble.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slavo Solovic #Longital. Longital Suita #Shina #A to je všetko?