V Primaciálnom paláci udelili Ceny SOZA

Ochranný autorský zväz (SOZA) udelil už po dvanásty raz výročné Ceny SOZA. Slávnostné podujatie sa uskutočnilo pod moderátorskou taktovkou Aleny Heribanovej.

09.10.2008 06:00
Robo Grigorov
Cena za najlepšiu skladbu putovala do rúk Roba Grigorova (na snímke) a Vlada Krausza.
debata

Ocenení tvorcovia s najvýznamnejšími partnermi z radov užívateľov hudby i predstaviteľov spoločenského a kultúrneho života sa stretli v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Ceny SOZA sa v aktuálnom roku udeľovali v jedenástich kategóriách, osobitne v oblasti vážnej, populárnej, folklórnej a dychovej hudby. Rozhodujúcim kritériom pri udelení cien bol výsledok štatistického spracovania údajov uplynulého roka o skutočnom použití hudby vo vysielaní rádií a televízií a použití hudby na koncertoch a pod. Veľká cena a Zápis do Zlatej knihy SOZA je ocenením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru na Slovensku a rozvoj SOZA.

Cena za najúspešnejšiu skladbu z oblasti populárnej hudby putovala do rúk autorskej dvojice Robo Grigorov a Vlado Krausz za pieseň Povedzme. „Veľmi veľa ľudí nám pri skladaní piesní pomohlo a presvedčilo nás, že ideme správnym smerom. Ďakujem aj mojej mame, aj keď mi dnes vynadala ako som sa to zase obliekol,“ povedal po prevzatí ceny Robo Grigorov.

V ďalšej prestížnej kategórii získala Cenu za najúspešnejší nosič zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov Zuzana Smatanová za jej tretí štúdiový album Tabletky odvahy. Tá ale na slávnostnom ceremoniáli chýbala a tak si cenu prevzali zástupcovia vydavateľstva – Lenka Slaná a Dušan Hladký zo SONY BMG Music Entertainment. Najúspešnejším autorom hudobných diel sa stal Marián Kachút, ktorý je strojcom úspechov speváčky Tiny či Zdenky Prednej.

K držiteľom Zápisu do Zlatej knihy SOZA z uplynulých rokov, ktorými sú napríklad Gejza Dusík, Eugen Suchoň, Jaroslav Filip či Svetozár Stračina, pribudli v tomto roku Jozef Urban a Juraj Pospíšil. Veľkou cenou SOZA, ktorá bola v uplynulých štyroch ročníkoch udelená Mariánovi Vargovi, Antonovi Petríkovi, Miroslavovi Bázlikovi a Ondrejovi Demovi, ocenil tento rok Výbor SOZA umelecký prínos skladateľa a speváka Petra Lipu, ktorý v Primaciálnom paláci odohral so sprievodnou skupinou aj zopár skladieb. Osobitnú cenu SOZA pre rozhlasovú stanicu s najvyšším podielom hudby slovenských tvorcov získalo za uplynulý rok Rádio HEY.

SOZA – zoznam ocenených

Cena za najúspešnejšiu skladbu z oblasti dychovej hudby
Jozef Baláž – Za mňa i za teba

Cena za najúspešnejšiu skladbu z oblasti folklórnej hudby
Štefan Molota – Vrchárska krútená

Cena za najúspešnejšiu skladbu z oblasti populárnej hudby
Róbert Grigorov, Vladimír Krausz – Povedzme

Cena pre najúspešnejšieho autora hudobných diel 
Marián Kachút

Cena za najúspešnejšiu skladbu zahraničného autora
Nelly Kim Furtado, Timothy Mosley, Floyd Nathaniel Hills – Say It Right

Cena za najúspešnejšie uvádzanie tvorby v zahraničí 
Igor Timko

Cena za najúspešnejší nosič zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov
Zuzana Smatanová – Tabletky odvahy (SONY BMG Music Entertainment s.r.o.)

Zápis do Zlatej knihy SOZA
Jozef Urban, Juraj Pospíšil

Veľká cena SOZA
Peter Lipa

Osobitná cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní
Rádio HEY

Cena za najúspešnejšiu skladbu z oblasti vážnej hudby
Miloš Betko, Vladimír Sirota – Kvintové variácie slovenských

debata chyba