Hudobníci vyzývali k ľudskosti

V deväťdesiatich mestách a v tridsiatich štátoch prebiehal v sobotu neoficiálny deň solidarity s utečencami a Bratislava dala najavo, že má záujem byť pekným a tolerantným mestom.

13.09.2015 09:23
BRATISLAVA: Výzva k ¾udskosti, billy barman Foto: ,
Skupina Billy Barman počas vystúpenia v rámci koncertu na podporu ľudskosti na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.
debata (6)

Zatiaľ, čo na Námestí SNP prebiehala demonštrácia s celkom opačným zámerom – proti islamizácii Európy a imperializmu USA, na Hviezdoslavovom námestí sa stretli ľudia s otvoreným srdcom a chuťou pomáhať utečencom v núdzi. K výzve sa pripojili aj ďalšie slovenské mestá – Žilina, Banská Bystrica, Banská Štiavnica či Košice.

Popoludnie pod záštitou Výzvy k ľudskosti sa konalo v zvláštnej atmosfére, keď mierumilovný dav strážilo množstvo policajtov, kvôli obavám, aby nedošlo k stretu s účastníkmi demonštrácie na Námestí SNP, ktoré sa však nenaplnili. A všetko prebehlo pokojne bez zbytočných provokácii. Koncert Výzva k ľudskosti Live sa začal melódiou barokového skladateľa Johanna Sebastiana Bacha v podaní mladej violončelistky a žiačky Jozefa Luptáka – Hody Jahanpour, ktorú na pódiu vystriedala legenda slovenského undergroundu, kapela Bez ladu a skladu.

"My sme skupina plná hrdých "pravdoláskarov“ a ja som prekvapený z toho, že výrok, ktorý vyznieval začiatkom 90. rokov tak naivne, že pravda a láska musí zvíťaziť nad zlom a nenávisťou, sa stáva terčom posmechu a pejoratívnych označení,“ povedal pred vystúpením Michal Kaščák, organizátor festivalu Pohoda a frontman Bez ladu a skladu, pričom vyzdvihol hlavnú myšlienku Výzvy k ľudskosti. "Stále si myslím, že je to lepší program, ako majú susedia na vedľajšom námestí. Myslím si, že to, čo obsahuje pojem "pravdoláska“ je ďaleko lepší program a príjemnejšie sa s tým žije,“ dodal Kaščák. Bez ladu a skladu počas svojich pätnástich minút odohrali skladby ako Píšte všetci modrým perom aj v poľskej verzii alebo Génový inžinier.

Počas koncertu sa na pódiu striedali osobnosti, ktoré sa snažia prispievať k tomu, aby bolo Slovensko lepšou a krajšou krajinou pre život. Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová publiku pripomenula základnú životnú pravdu, že človek musí pomáhať človeku a neskrývala radosť z množstva ľudí, ktorí prišli na námestie vyjadriť podporu myšlienke solidarity.

Na Hviezdoslavovom námestí tiež vystúpili Vec so Škrupom, Billy Barman aj s Tomášom Hafnerom, Živé kvety, Supa, Para či Korben Dallas, ktorí venovali slová skladby Spovede našim lídrom: "Keď namiesto gúľ máš spovede, keď do krojov obliekaš obete svojich predstáv o svete. Keď nemá kto povedať, ujo vy trepete! Keď jedna a jedna sú dve, aj tri, aj vata vo vete.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vec #Billy Barman #Korben Dallas #Bez ladu a skladu #Výzva k ľudskosti live #Živé kvety