Zomrel husľový virtuóz Ján Berky-Mrenica

Po ťažkej chorobe zomrel nadránom slovenský husľový virtuóz a skladateľ Ján Berky-Mrenica starší (* 11. mája 1939 - +12. októbra 2008). Potvrdila to rodina zosnulého. Posledná rozlúčka bude v Očovej, rodnej obci umelca.

12.10.2008 10:46
Ján Berky Mrenica Foto:
debata

Ján Berky-Mrenica st. sa narodil sa ako tretí z piatich detí. Keďže ho mohli nájsť všade, kde bola voda, obzvlášť rád chytal v potoku ryby, dostal prívlastok Mrenica. V ranom veku sa stal polosirotou. Tesne pred koncom vojny mu zabili mamu, po ktorej zdedil hudobný talent. Jeho prvé vystúpenia s vareškami dopĺňala prekrásnym, ľúbozvučným spevom práve ona.

Hudbu od malička vnímal ako dar. Už ako sedemročný si privyrábal vyhrávaním pod oknami bohatých gazdov vo svojom rodisku. Popri ťažkom a neradostnom detstve sníval sen – študovať hru na husliach, keďže hudba bola pre neho zmyslom života a pomáhala mu zabudnúť na každodenné trápenie. Sen sa mu splnil až neskôr, lebo biedne pomery doma ho prinútili ísť do učenia, kde by získal bezplatné ubytovanie a stravu. Tak sa dostal do učenia do SOU v Partizánskom
V učilišti založil hudobnú skupinu, s ktorou hrával na večierkoch a na vystúpeniach pre iné učilištia. Neskôr, ako výnimočný talent, urobil skúšky na bratislavské konzervatórium, ktoré absolvoval diaľkovo.

Spolu s manželkou Evou vychoval tri deti, ktoré sa úspešne uplatnili v živote. Najstaršia Anna absolvovala filozofickú fakultu s červeným diplomom a v súčasnosti pracuje v štátnej slpráve. Hudbe sa venuje syn Janko, ktorý je huslista, hrá v orchestri Diabolské husle, ktorý založil jeho otec. Najmladšia dcéra Evka skončila konzervatórium a pôsobí vo Viedni, kde sa vydala.

Excelentný muzikant preslávil svoju rodnú Očovú a celú krajinu v 52 krajinách sveta jedinečnou interpretáciou ľudových piesní. Ako koncertný majster pôsobil v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve 32 rokov a 100 dní. Prostredníctvom svojho umenia spoznával na umeleckých vystúpeniach s vernými husličkami vo svete ľudskosť. V každej krajine sa snažil navštíviť predovšetkým školy. Zaujímalo ho, aká pozornosť sa venuje výchove detí prostredníctvom kultúry

So SĽUKOM absolvoval viacero koncertných turné (India, bývalé ZSSR, USA). 
Rok 1964 bol prelomový v jeho živote a umeleckom pôsobení. Po turné v USA si kúpil byt a zbavil sa finančných dlhov.

V 80-rokoch koncertne vystupoval v rámci otvorenia Slovenskej reštaurácie na Filipínach. S ponukou prišiel vtedajší veľvyslanec Československej republiky na Filipínach Miloš Krivda. Vtedajší minister kultúry Miroslav Válek odporučil práve ľudovú hudbu SĽUKu pod vedením Jána Berkyho-Mrenicu.

Vyvrcholením jeho tvorivého snaženia bolo založenie špičkového hudobného telesa – orchester Diabolské husle, s ktorým koncertoval na pódiách doma i v zahraničí a pre ktoré doposiaľ komponuje a hudobne upravuje skladby. Je hlavným tvorcom folklórnej časti repertoáru tohto telesa. Aj keď v roku 1997 kvôli zdravotným problémom diabolské husle stíchli v jeho podaní, jeho syn prevzal po ňom žezlo. Hudobné teleso Diabolské husle je špičkovým interpretom skladieb rôzneho žánru, a v ich repertoári sa premieta slovenský, maďarský, ruský, rumunský, židovský a cigánsky folklór, čoho dôkazom sú aj prvenstvá na festivale Concordia d´Europa Festivale Internazionale del Folklore v sicílskom Agrigente a na 2. medzinárodnom poľskom festivale Ciechocinek ´98, zlatá platňa v roku 1999 za album Gypsy Dance, 3× cena Grammy od slovenskej hudobnej akadémie za Najlepší orchester, Najlepší album a Najlepší interpret.

Orchester koncertoval takmer po celej Európe, v USA, Kanade, Austrálii, Japonsku, Číne, na Tchaj-wane, v Jordánsku, Egypte a Maroku. Spolupracuje s renomovanými spevákmi a inštrumentalistami, ako sú L. Bílá, D. Hulka, I. Csáková, S. Sklovská, P. Habera, K. Hasprová, bratia Dvorskí, M. Babjak, J. Fogašová, J. Burian, J. Bartoš a pod., pričom v spolupráci s vydavateľstvom s Monitor -EMI vydal 8 albumov. Najnovší „XXL Music“ je v poradí tretím sólovým počinom.

Je nesporné, že slovenskej ľudovej hudbe spravil doma i vo svete dobré meno. Veľký priestor venoval inštrumentálnej úprave. Rád však spolupracoval s Janou Kociánovou, ktorá bola jeho veľmi pozornou žiačkou, keď pripravovali CD s rómskymi piesňami. Nezabúda na vynikajúceho Františka Zvaríka – pána speváka, ktorého hlasový fond a prejav bol neopakovateľný, Paľa Gábora, šarmantného Martina Babjaka, okúzľujúcu Grétku Švercelovú, Miroslava Dvorského a mnoho ďalších spevákov, s ktorými spolupracoval.

Napriek úspechom a obdivom po každej stránke neprijal ani najpríťažlivejšie ponuky žiť v inej krajine. Zostal verný Slovensku a rodnej dedinke Očová, do ktorej sa vždy rád vracal.

Pôsobenie:
1958 – 1991 koncertný majster v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve
1991 – 1997 založil a viedol orchester Diabolské husle

Ocenenia:
titul Zaslúžilý umelec
1995 Posol Slovenska – za šírenie dobrého mena v zahraničí udelené denníkom Slovenská republika
1997 štátne vyznamenanie Pribinov kríž
1997 Slovak Gold
2003 Krištáľové krídlo za rok 2002 za prínos v oblasti hudby
2003 Cena mesta Zvolen za celoživotné dielo
2004 Čestná cena desaťročia Slovak Gold
2006 Cena Banskobystrického samosprávneho kraja za jedinečnú a majstrovskú interpretáciu ľudovej hudby a zviditeľňovanie Slovenska v zahraničí

Pocty:
1998 Dokumentárny film o živote Jána Berkyho Mrenicu (scenár: René Lužica, réžia: Tomáš Hučko)
tvorba

Hudobná tvorba:
12 LP platní
1998 Povedzte mojej materi (CD)
2000 Folklorika (spolu s Martinom Babjakom; CD)
2001 Veselo s husličkami po svete
2003 Na dobrú náladu (CD)
Primášov sen (zlatý nosič za predaj viac ako 5000 kusov)

Knižná tvorba:
1993 zbierka 50 najznámejších rómskych piesní – Náne odá lavutari
2001 Veselo s husličkami po svete (venované svojej žene a dobrým ľuďom)
2006 Rómske piesne a múdre slová (spolu s dcérou Aninou)

debata chyba