Na pohrebe Berkyho-Mrenicu bolo ako na koncerte - plno

Posledným potleskom sa v rodnej Očovej rozlúčili s legendárnym primášom a husľovým virtuózom Jánom Berkym-Mrenicom starším. Tak veľa ľudí, ako mal na koncertoch, prišlo hudobníkovi prejaviť aj posledné zbohom do očovského Domu smútku.

16.10.2008 18:47
Mrenica, pohreb Foto:
Ján Berky-Mrenica ml. s rodinou na pohrebe svojho otca, husľového virtuóza Jána Berkyho-Mrenicu.
debata

Nechýbali priatelia, známi, ale najmä muzikanti a folkloristi z celého Slovenska. Boli medzi nimi aj členovia Slovenského ľudového umeleckého kolektívu, kde Berky-Mrenica pôsobil 32rokov. Na poslednej ceste očovským cintorínom ho za zvukov ľudovej muziky sprevádzalo asi 500 ľudí.

„Bude nám chýbať. Mal veľmi dobré srdce. Nevedel ublížiť. Ani slovom,“ povedal o svojom priateľovi kamarát z detstva Samuel Gašpar. S Berkym-Mrenicom sa poznali od malička. Bývali veľa seba a vždy si mali čo povedať.

Prázdne miesto po ňom zostane v mnohých srdciach. „Bol pokorný. Nikdy sa nevyťahoval a pritom to bol skutočný maestro,“ zaspomínal si na muzikanta jeden z folkloristov Ján Krnáč.

Excelentný muzikant preslávil svoju rodnú Očovú a Slovensko v 52 krajinách sveta jedinečnou interpretáciou ľudových piesní. Hudba mu splnila niekoľko životných snov. V roku 1975 si počas turné so SĽUK-om v Indii zahral na slávnych stradivárkach, ktoré mu požičal primáš anglického Kráľovského kvarteta. Na koncertnej šnúre v Amerike odohral v džezovom klube na Broadway dueto s legendárnym trubkárom Luisom Armstrongom.

Za všetkých obyvateľov Očovej sa s legendárnym huslistom rozlúčil aj starosta obce Juraj Kubiš. „Nie je dôležité ani rozhodujúce, kedy z tohto sveta odídeme. Dôležité je, čo tu na pozemskom svete človek po sebe zanechá. A Ján Berky-Mrenica nám zanechal bohatstvo v ľudových piesňach, ktoré tak jedinečne dokázal zahrať,“ povedal pri poslednej rozlúčke s muzikantom a skladateľom.

Aj on si na Mrenicu spomína ako na dobrého a vzácneho človeka.  „Hudba preňho znamenala po jeho rodine všetko. Bola jeho zmyslom. Pomáhala mu žiť a prekonávať všetko zlé,“ povedal Kubiš.

Jána Berkyho-Mrenicu staršieho, ktorý zomrel vo veku 69 rokov, uložili do hrobu vedľa jeho manželky Evy. Zomrela iba pred tromi mesiacmi. „Bol to vzácny človek. Jeho miesto sa len ťažko zaplní. Budeme naňho spomínať,“ povedala so slzami v očiach Očovanka Viera Bartošová.

Jána Berkyho-Mrenicu pochovali v rodnej Očovej.
Na poslednej rozlúčke s husľovým virtuózom sa...
+2Ján Berky-Mrenica mladší so svojou rodinou na...
debata chyba