Východ osvieži smršť zvaná Mae

Britská huslistka čínsko-thajského pôvodu Vanessa Mae pred necelým rokom koncertovala v Bratislave a už o pár dní zavíta do metropoly východu. Tentoraz svetoznáma huslistka vystúpi vo štvrtok 23. októbra v Košiciach.

22.10.2008 15:09
Vanessa Mae Foto:
Vanessa Mae sa na Slovensko vracia takmer po roku. Vo štvrtok zahrá v Košiciach.
debata

Husľová virtuózka Vanessa – Mae Vanakorn Nicholsonová sa narodila 27. októbra 1978 v Singapure. Len štyri dni pred tridsiatymi narodeninami odohrá v košickej Steel Aréne svoj koncert. Matka svetoznámej huslistky je čínskeho a otec thajského pôvodu. Keď sa rodičia rozviedli, otcom talentovaného dievčatka sa stal Brit, ktorého priezvisko si Vanessa nechala. A práve on rozhodol o tom, že jeho nevlastná dcéra bude huslistka. Klavír vymenila za sláčikový nástroj a začala žať úspechy a obdiv. Ako desaťročná už koncertovala s Londýnskou filharmóniou. O rok neskôr sa stala najmladšou žiačkou v histórii prestížnej Kráľovskej akadémie hudby v Londýne.

Ako dvanásťročná absolvovala veľké medzinárodné turné s London Mozart Players. Keď mala 13 rokov, nahrala ako najmladšia sólistka Čajkovského aj Beethovenov husľový koncert – vyslúžila si za to aj zápis do Guinnessovej knihy rekordov. V štrnástich mala na svojom konte už tri vlastné vydané albumy klasickej hudby. Bola jedinečná, obdivovaná a žiadaná. S hudbou začala experimentovať. Spájala klasiku s popom. Mnohí mladú priekopníčku začali kopírovať, ona si však zachovala svoju jedinečnosť. Svojský štýl komentuje, že má potrebu obohatiť klasickú hudbu niečím, čo ľudí aj pobaví.

Vanesse Mae sa podarilo spracovaním vážnej hudby, ktorú dotvorila podľa seba, vytvoriť moderné popové dielo. Jedna z najznámejších interpretácií mladej huslistky je Bachova Toccata a Fúga d mol z albumu The Violin Player, ktorý vyšiel v roku 1995 a preslávil ju po celom svete. Predalo sa z neho asi 8 miliónov kusov. Singapurčanka sa netají tým, že sa každé svoje vystúpenie snaží zlepšovať a naďalej hudbu kombinuje a zveľaďuje. Dopomáha jej k tomu aj nahrávanie každého vystúpenia. Za svoj jedinečný počin experimentovania v hudbe si vyslúžila pomenovanie „prevtelený Paganini“. Zrejme nie náhodou – narodila sa v rovnaký deň ako legendárny Niccolo Paganini, ale s odstupom 196 rokov.

Okrem hudby má aj iné záľuby. V detstve a puberte zbožňovala čítanie kníh. Na pár rokov však knihy zo svojho života vypustila, ale dnes sú po hudbe opäť jej vášňou. Vanessu je možné stretnúť aj v niektorom z londýnskych kín alebo na zaujímavej výstave.

debata chyba