Kamil Peteraj má sedemdesiat: Nerád spomínam, a keď, tak dopredu

Kamil Peteraj v piatok oslavuje 70. narodeniny. Rekapitulovať život sa však nechystá, nemá na to čas. Oslavuje s novými pesničkami.

18.09.2015 08:41
Ceny Soza 2013, Kamil Peteraj Foto:
Aj textár Kamil Peteraj získal cenu SOZA 2013.
debata

„Problém nie je v tom, že má človek päťdesiat, šesťdesiat, sedemdesiat, ale že pri tom aj starne. To je ten problém. Je to puberta staroby,“ hovorí s úsmevom autor textov hitov V slepých uličkách, Medulienka, Balada o poľných vtákoch, Vyznanie alebo jednej zo zakázaných Pocta Majakovskému.

Každá je ako prvá

Napísal množstvo básnických zbierok ako Sad zimných vtákov, Sekunda rozkoše, Voňavé tajomstvá či Čo sa šepká dievčatám a je neúnavným tvorcom hudobných textov, z ktorých mnohé sa stali hitmi bez časového obmedzenia. Aj po rokoch písania textov vraví, že je pre neho každá pesnička ako tá prvá. „Teším sa z každej pesničky, ako keď som urobil prvú. Máme už roky nepísaný zákon, že všetci slúžime pesničke. Potom je interpret a všetky ostatné zložky, ale na vrchole toho všetkého by mala byť dobrá pesnička,“ rozpráva Kamil Peteraj, ktorého by sa dalo označiť aj za jednu z najproduktív­nejších zásobární textov pre slovenskú populárnu hudbu.

Marika Gombitová počas nahrávania piesne Ten... Foto: archív Mariky Gombitovej
Marika Gombitová Marika Gombitová počas nahrávania piesne Ten príbeh za náš sen stál v štúdiu s Vašom Patejdlom a Kamilom Peterajom.

Počas svojej kariéry jeho slová spievali interpreti ako Jožo Ráž, Miro Žbirka, Pavol Hammel, Peter Lipa, Marika Gombitová či Robo Grigorov a speváčka Kristína, s ktorými stále spolupracuje. „Práve dnes, keď mám narodeniny, Miro Žbirka nasadzuje skladbu, ktorá sa nahrávala v Londýne a volá sa Live. Robo Grigorov a Kristína nahrali duet Na vysokej skale a v najbližších dňoch sa tiež dostane do éteru. Teraz som dohovoril s Paľom Hammelom, ktorý vydáva album Z pekla šťastie, a tiež tam máme novú skladbu, ktorá sa o pár týždňov dostane von a volá sa rovnako ako album. Som aktívny. Nerád spomínam, a keď, tak dopredu,“ hovorí s humorom vyhľadávaný textár. „To mám tri nádherné dary k narodeninám.“

Marika Gombitová počas nahrávania piesne Ten...
Marika Gombitová počas nahrávania piesne Ten...
+8Knižnú novinku Gustáva Murína s názvom 5 x P...

Zachytiť chvíľu

Básnici musia podľa Kamila Peteraja trpieť schopnosťou zachytiť chvíľu v jej kráse. Ak niekto chce písať, tak by s tým mal začať už v mladosti alebo hneď, rozhodne nie potom alebo neskôr. „Básnici píšu vtedy dobre, keď ich život bije po guliach,“ vraví Peteraj. Jeho texty si pospevuje už niekoľko generácií, a ako autor sa veľmi teší, že tie pesničky sú živé a stále fungujú na poslucháčov. Dvorný textár Mariky Gombitovej tvrdí, že text sa dá písať o všetkom. „Vždy je to len otázka vkusových zábran. Neznášam texty, ktoré presahujú hranice istého vkusu,“ prezradil Kamil Peteraj v rozhovore pre Pravdu v roku 2007. Literárni kritici ho ocenili Zlatým perom za pôvodnú tvorbu v roku 2007 a získal tiež ocenenia SOZA pre najhranejšieho domáceho textára za roky 2011, 2012, 2013.

Cenu literárnej kritiky Zlaté pero za rok 2012... Foto: Peter Procházka
Kamil Peteraj Cenu literárnej kritiky Zlaté pero za rok 2012 získal Kamil Peteraj za básnickú zbierku Bosá v priesvitných šatách. Zľava: Katarína Brychtová, Janko Lehotský a Kamil Peteraj.

„Život je fantastická opica. Človek potrebuje celú večnosť, aby sa z nej vyspal,“ píše Kamil Peteraj vo svojej knihe Milujte sa s láskou, ktorú vydal minulý rok. Medzi množstvom hitov má svojich favoritov, no hoci otázku, ktorú skladbu zo svojej tvorby má najradšej, dostáva veľmi často, odpoveď si necháva pre seba. "Je to taká moja vlastná povera, že netreba niektoré pesničky nadraďovať nad iné. Ale ani sa nad tým nikdy nezamýšľam,“ tvrdí textár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedemdesiatka #Kamil Peteraj #pesničky