Jamesa Blunta počúvali tisícky. Desiatky sa ho aj dotýkali

Ledabolo zarastený, ledabolo učesaný, s ledabolo uviazanou kravatou. V rukách gitara, v tvári utrpenie celého sveta. James Blunt odohral v Bratislave svoj 137. tohtoročný koncert.

27.10.2008 00:21
James Blunt - koncert - Bratislava - Incheba Foto:
Britský spevák James Blunt predviedol slovenskému publiku aj svoje najväčšie hity.
debata

Presne o deviatej večer prišli na pódium štyria hudobníci a James Blunt – všetci do jedného v sakách. Britská popová hviezda striedala gitaru gitarou a hit hitom. Úvod odpálil skladbou Breathe a po tradičnom „Ahoj Bratislava“ nasledoval Wiseman či High, pesničky z albumu Back To Bedlam, ktoré pôvodne nezaujali a hitmi sa stali až po tom, čo svet objavil Blunta vďaka You´re beautiful.

Koncert sa rozbiehal pomaly a aj diváci sa chytali postupne. „Rád vidím vaše úsmevy,“ povedal spevák a skladateľ s dvoma cenami MTV Awards a dvoma Brit Awards. Ospravedlnil sa, že nevie po slovensky, no slová Dobrý večer, Ďakujem veľmi pekne či napokon aj Dobrú noc zvládol bravúrne.

Pred pesničkou I really want you poprosil publikum, aby zmĺklo, lebo sa začínala potichu. Nezabralo ani utišujúce gesto, dav sa začínal baviť. Pri aktuálnom hite Carry you home zložil sivé, ako by už ošúchané sako, na No bravery sa prvý raz posadil za klavír. Veľkoplošné obrazovky pri pesničke o nenávisti premietali zábery z bojov v Kosove, na ktorých sa roku 1999 Blunt ako člen mierových jednotiek NATO zúčastnil.

Najväčší šok vystúpenia prišiel po hodine. Za tónov Cuz i luv you, cover verzie skupiny Slade, zrazu zoskočil z pódia a spolu s dvoma ochrankármi zamieril medzi divákov. Predieral sa davom až do stredu haly, tam vystúpil na minipódium a posadil sa za ďalší klavír. Good by my lover s ním spievala celá Incheba. Najväčší Bluntov hit You´re beautiful už znel znovu z hlavného pódia (slová fucking high nechal zaspievať publikum), medzitým sa ho stihli dotknúť desiatky nadšených fanúšikov. To sa konečne rozbehla aj svetelná a laserová šou a koncert nabral správne obrátky.

Po osemdesiatich minútach a sedemnástich pesničkách sa hostia z Británie prvý raz lúčili, no na prídavky sa dlho nečakalo. Nad pódiom sa rozžiarila hviezdna obloha a klavír uviedol jemnú baladu One Of The Brightest Stars. Nasledovala rytmická So long Jimmy a poslednou chuťovkou bol úvodný singel z druhého albumu All the lost souls (po ňom nesie názov aj turné) – 1973. Na samý záver James Blunt vytiahol fotoaparát a odfotil si na pamiatku takmer 6-tisícové bratislavské publikum.

Nebol to koncert nabitý energiou. Nebol to koncert plný bravúrnych muzikantských výkonov. Nebola to ani tanečná, ani veľkolepá svetelná šou. Boli to len obyčajné pesničky. Väčšinou o láske. Občas plné utrpenia a bolesti, občas až príliš sladké. Ale príjemné. Komu James Blunt nelezie na nervy (a prečo by niekto taký na jeho koncert chodil), musel odísť domov spokojný.

James Blunt na koncerte v Bratislave.
James Blunt na koncerte v Bratislave.
+4Britský spevák a hudobník James Blunt vystúpil...
debata chyba