Džezáky budú energickým sviatkom aj s držiteľkou Grammy

Bratislavské jazzové dni už po 41. raz prinesú do Bratislavy hviezdy svetovej džezovej scény. V termíne od 23. do 25. októbra bude v Incheba Expo Aréne prebiehať sviatok džezovej hudby. Pridanou hodnotou tohto ročníka je exkluzívny koncert americkej basgitaristky, tridsaťročnej držiteľky štyroch ocenení Grammy, Esperanzy Spaldingovej, ktorá vystúpi po prvýkrát v strednej Európe práve na džezákoch.

22.09.2015 07:01
Esperanza Spaldingová bude jednou z hviezd... Foto: ,
Esperanza Spaldingová bude jednou z hviezd tohtoročných džezákov.
debata

„Koncert sľubuje amalgám nielen rôznych hudobných štýlov a nové pesničky, ale aj špeciálnu šou. Zdôrazňujúc zmenu pre novú umeleckú identitu používa svoje druhé krstné meno Emily,“ uvádzajú organizátori. Koncert sa bude konať 27. októbra v Starej tržnici.

Hrajú fusion a ich koncerty sú energickou bombou v obale muzikantskej vášne v technickej dokonalosti. Skupina hudobníkov Snarky Puppy je sústredená okolo basgitaristu Michaela Leaguea. Tvoria hudbu s rešpektom k hudobnej tradícií, ale zároveň vyhľadávajú zvukové inovácie, čo predvedú aj v Bratislave 23. októbra, kedy tiež vystúpi americký bubeník Jeff Ballard spolu so saxofonistom Chrisom Cheekom a gitaristom Lionelom Louekeom. Odohrajú skladby z ich zatiaľ jediného albumu Time’s Tales, ktorý vyšiel minulý rok a portál LondonJazz napísal: „Výstredný výber a aranžmány sú plné prekvapení. Nikdy sa neprestanete čudovať, v akom mieste prestane basgitarista hrať.“

Bratislavské jazzové dni prinesú koncert výnimočného basgitaristu patriaceho k svetovej elite Alaina Caronu, improvizáciu a súčasný džezový zvuk v podaní superskupiny Four Play vytvorenej z hudobníkov ako Bob James, Nathan East, Harvey Mason a Chuck Loeb, ale publikum sa môže tešiť aj na držiteľa Grammy Gregoryho Portera, ktorý vystúpil na Slovensku už aj v apríli a jeho koncert mal u publika veľký úspech. „Porter je z inej planéty, počuli sme najčastejšie. Jeho úspech nás len utvrdil v presvedčení, že najväčšia aktuálna džezová hviezda právom patrí na Bratislavské jazzové dni práve teraz,“ vysvetľujú organizátori.

Medzi najväčšie lákadlá džezákov patrí charizmatická speváčka s okúzľujúcim hlasom Marla Glenová. „Marla je ťažko porovnateľná s inými hudobníkmi s bluesovými koreňmi. Okrem svojho geniálneho hlasu prináša funkovú energiu, výbušnosť, radosť z hudby aj ženské emócie,“ prezradili o speváčke organizátori. Marla Glenová predstaví album Tricks & Tracks 25. októbra.

Príležitosť zahrať si na Bratislavských jazzových dňoch dostanú aj mladé talenty, ktoré sa prihlásia do súťaže Pódium mladých talentov. Šesť vybraných finalistov dostane možnosť odohrať koncert na tohtoročných džezákoch. Kapely a hudobníci sa môžu do súťaže prihlásiť do 26. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #Jeff Ballard #Esperanza Spalding #Snarky Puppy #džezová jeseň