Úzkosť z ukrižovania, pocit nekonečna

Na "čiernu listinu“ skladieb nevyhovujúcich cirkevným potrebám zaradil dielo Gioacchina Rossiniho Stabat mater pre sóla, zbor a orchester pápež Pius¤X. skôr, ako vôbec po prvý raz zaznelo. Podivný osud ho tak preslávil skôr, ako vôbec zaznelo.

28.09.2015 08:59
III Gianluigi Gelmetti dir Foto:
Dirigent Gianluigi Gelmetti
debata

„Nadšenie nemožno opísať. Dokonca po generálnej skúške, na ktorej sa Rossini uprostred dňa zúčastnil, ho domov sprevádzal prevolávajúci dav,“ opísal Gaetano Donizetti, ktorý na žiadosť samotného skladateľa naštudoval ako dirigent premiéru jeho kantáty Stabat mater v Bologni roku 1842. Dva mesiace po tom, čo ju po prvý raz v definitívnej podobe uviedlo Talianske divadlo v Paríži. „…úzkosť z ukrižovania a pocit nekonečna vznáša sa okolo a obklopuje všetko,“ napísal v úvodnom texte k parížskej premiére nemecký básnik Heinrich Heine.

Podľa svojich súčasníkov najväčší taliansky skladateľ tej doby skomponoval svoje najznámejšie duchovné dielo na objednávku arcidiakona Madridu dona Varelu. Gioacchino Rossini sa inšpiroval stredovekou básňou Stabat mater dolorosa, v ktorej rýdzo náboženskú predstavu nahradila časom osudová tragika hlbokej ľudskej bolesti milujúcej matky, ktorá musí byť svedkom utrpenia a smrti vlastného syna.

Nie chrámu, ale koncertnej sieni určená Rossiniho kantáta zaznie na BHS v utorok 29. septembra v medzinárodnom francúzsko-taliansko-španielsko-slovenskom obsadení. „Privezie“ ju Filharmonický orchester Monte Carlo s renomovaným a oceňovaným majstrom taktovky Gianluigim Gelmettim, sopranistkou Cinziou Forte, mezzosopranistkou Laurou Polverelliovou, tenoristom Celsom Albertom, Mircom Palazzim (bas), ktorých bude sprevádzať Slovenský filharmonický zbor so zbormajstrom Jozefom Chabroňom.

Vynikajúci Filharmonický orchester Monte Carlo, ktorý podporuje vláda Monaka i knieža Albert¤II. a spravuje princezná z Hannoveru, otvorí svoj koncert Mozartovým Koncertom pre klavír a orchester C¤dur plným jasu a radosti. Ako sólista sa predstaví mladý ruský klavírny virtuóz Andrey Yaroshinsky, ktorý si už v Bratislave našiel svoje publikum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Bratislavské hudobné slávnosti #klasická hudba #Gaetano Donizetti