Hudba Marka Brezovského opäť ožije

Nová kapitola hudobnej tvorby Marka Brezovského sa začne písať už 3. novembra. Skladby z chystaného druhého albumu s jeho hudobnými nápadmi práve vtedy zaznejú na koncerte v bratislavskej Starej tržnici.

24.09.2015 11:00
Vlado Šarišský, Oskar Rózsa, Martin Valihora a... Foto:
Vlado Šarišský, Oskar Rózsa, Martin Valihora a Marek Minárik zahrajú 3. novembra v bratislavskej Starej tržnici piesne Marka Brezovského.
debata

Pripravovaný album vzniká pod vedením Oskara Rózsu, ktorý si na nahrávanie prizval viacerých ďalších hudobníkov. Na koncerte sa spolu s ním predstavia Martin Valihora, Vlado Šarišský a Marek Minárik. O texty piesní sa postarala sestra Marka Brezovského Mirka. "Je to jedenásť skladieb, ktoré Marek nahrával v priebehu asi štyroch rokov medzi šestnástym a dvadsiatym rokom svojho života. Je to čistý, esenciálny pesničkový materiál aj s textovými náznakmi,“ hovorí Oskar Rózsa, ktorý sa chytil partitúr skladieb na nový album. Z archívu ich vybral Markov otec Ali Brezovský. Album vyjde na budúci rok.

Na novembrovom koncerte podporí hudobné zážitky priamo na mieste aj maľovanie Marka Ormandíka, ktorý vytvoril tiež artwork vinylu Hrana. Očakávaná platňa vychádza už tento rok – v limitovanej sérii 500 kusov. Počas večera tiež tiež pokrstia 3-DVD Hrana a predstavia sériu tričiek. "Vymyslel som projekt desiatich výtvarníkov, ktorí sa slobodne vyjadria na tričká inšpirovaní Markom a jeho hudbou,“ povedal Oskar Rózsa.

Talentovaný hudobný skladateľ a klavirista Marek Brezovský zomrel 22. júna 1994 ako dvadsaťročný na predávkovanie heroínom. Už ako tínedžer písal skladby so silnou výpovednou hodnotou. Album Hrana vznikol na podnet Oskara Rózsu, ktorý sa v roku 1999 rozhodol z archívov svojho kamaráta Brezovského povyberať skladby, naspievať jeho party a nahrať podklady so známymi inštrumentalistami.

Pred štyrmi rokmi sa s Hranou predstavili na festivale Viva Musica! a rok na to sa začalo úspešné turné. Vlani prišiel do kín dokument Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Práve tento dokument, rovnako ako snímku dokumentujúcu turné Hrana a tiež záznam bratislavského koncertu v rámci tohto turné zachytáva spomínané 3-DVD Hrana.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hrana #Oskar Rózsa #Marek Brezovský