BHS: Hrať v triu ma baví, hovorí Ivana Pristašová

"Ak dnes niekto chce byť bohatý a úspešný, asi si nevyberie klasickú hudbu. Ja si však stále myslím, že hudba je pre náš život rovnako dôležitá ako príroda či pohyb," prízvukuje Ivana Pristašová.

02.10.2015 07:00
VI a Trio PBZ Foto:
Cjhristian Zaugg, Ivana Pristašová, Boris Bohó.
debata

„Komorná hudba je pre mňa najinšpirujúcejší spôsob sebarealizácie. A v triu hrám preto, lebo ma to baví,“ dodáva v Rakúsku žijúca vyhľadávaná slovenská huslistka.

So švajčiarskym klaviristom Christianom Zauggom a slovenským violončelistom Borisom Bohóom obohatia BHS komorným koncertom komponovaným ako spomienka na hrôzy vojny. Téma, ktorá tvorí základnú líniu tvorby Mieczyslawa Weinberga. Muža, ktorého rodina skončila v plynových komorách Osvienčimu. Popri Prokofievovi a Šostakovičovi považujú odborníci Weinberga za tretiu najvýraznejšiu skladateľskú osobnosť v ZSSR. Jeho Klavírnym triom „trojlístok“ Pristašová, Bohó, Zaugg svoje vystúpenie v Malej sále Reduty 3. októbra otvorí.

V teréne kabaretu, britkej politickej satiry, ale aj oblasti emocionálne naliehavých výpovedí sa slobodne pohyboval Erwin Schulhoff. Aj preto obohatili komorný koncert o jeho Duo pre husle a violončelo.

Hudobnú kariéru síce začínal ako violončelista a skladateľ samouk, stal sa však najdôležitejším zjavom hudby 20. storočia. Rakúsky skladateľ, hudobný teoretik a príležitostný maliar Arnold Schönberg. Z čias, keď bol modernistický reformátor ešte typickým tvorcom fin de siécle, skomponoval aj sláčikové sexteto Zjasnená noc na motívy erotizujúcej poémy Richarda Dehmela. Aj v Steuermannovej verzii pre trio, ktorou večer Pristašovej, Zaugga a Bohóa vyvrcholí, však pôsobí až neskutočne nádherne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #Ivana Pristašová