Gladiator ide so živým naživo

Nitransky Gladiator vydáva 1. decembra koncertné CD a DVD s prozaickým názvom Gladiator LIVE. Poslednú novembrovú sobotu vyráža skupina na koncertné turné s ôsmimi zastávkami, aby živé naživo spropagovala.

26.11.2008 05:59
Gladiator, Miko Hladký Foto:
Skupina Gladiator na pódiu, za mikrofónom Miko Hladký.
debata

Na cesty po Slovensku si berú aj kapely Komajota a Alone. „S Komajotou sme sa počas tohto a minulého roka stretávali na koncertoch, hudobne aj ľudsky sme si sadli, a dohodli sa na spoločnom koncerte. Nakoniec z toho vzniklo celé turné,“ hovorí líder Gladiatoru Miko Hladký. S chalanmi z Alone ich zase spája rodné mesto a dlhoročné priateľstvo. „V októbri vydali debutový album, chceli sme im takto trochu pomôcť.“

Dvojičky DVD a CD sú záznamom z tohtoročného festivalového koncertu na Ružinej. Záznamovú techniku síce tím okolo Martina Štelbaského (s Gladiatorom spolupracoval už v minulosti na viacerých videoklipoch) rozložil aj na Duchonke, pre silný dážď bol však zvukový záznam nepoužiteľný a tak je obraz zostrihaný z dvoch a zvuk z jedného koncertu. „Výber miesta nakrúcania bol čistý hazard. Nevedeli sme, ako to dopadne. Povedali sme si: Spravíme to tu a teraz. A vyšlo to,“ vysvetľuje Miko okolnosti vzniku.

Zvukovú réžiu mal na starosti Tomáš Kmeť, na ktorého kapela „dohliadala“, aby výsledok splnil ich predstavy. Fanúšikovia si na DVD nájdu okrem samotného koncertu aj videoklipy kapely, rozhovory a zaujímavé bonusy. Rovnomenné CD zase obsahuje celkom nový singel Ak sa bez teba zbláznim, ktorý už počuť z rádií.

„Pôjde o akýsi mix medzi best of a novšími skladbami, odznie približne to, čo je na DVD, ale keďže nejde o festivalové hranie, ale samostatné turné, zahráme viac pesničiek. Samozrejme aj novinku Ak sa bez teba zbláznim,“ priblížil playlist bubeník Georgio Babulic. „Alone zahrajú 20 minút, Komajota trištvrte hodiny a my vyše hodiny.“

Chalani z Gladiatoru majú po rokoch koncertovania dosť presunov medzi jednotlivými štáciami. K miestam na východnom Slovensku budú preto vyrážať z pohodlia hlavného stanu – spoločnej chaty. Zvyšok turné chcú absolvovať spôsobom prísť, zahrať a vrátiť sa domov. Plán turné sa celkom vyhýba strednému Slovensku. Nie je v tom však žiaden zámer, skôr náhoda. „Nechceli sme hrať v mestách, kde sme boli viackrát, chceme ísť aj tam, kde sme sa objavili menej či vôbec,“ vysveľuje cestovné" priority Georgio.

Presunom sa však poprockoví „gladiátori“ celkom nevyhnú. Čo si bývalí trashmetalisti púšťajú v aute? „Väčšinou si spoločne vyberieme nejaké dobré CD, pre mňa je to momentálne najnovší Keane a Coldplay. Tieto albumy ma bavia,“ priznal sa Miko, ktorý má v prípade núdze vzadu v aute spravený pelech.

Pätica, ktorú okrem Mika a Georgia tvoria basgitarista Maroš Hladký, gitarista Livo a klávesák Peter Slamečka, už myslí aj na ďalší radový album. Práce na ňom začnú v januári. „Máme už jasnú predstavu, zatiaľ skôr zvukovú,“ hovorí Miko. „Vieme, aký album chceme natočiť a veľmi sa na to teším,“ dodáva Georgio.

debata chyba