Peterajova nostalgická oslava núkala množstvo hitov

Texty Kamila Peteraja sú podstatnou súčasťou slovenskej populárnej hudby, čo dokázal aj utorkový galakoncert V slepých uličkách, ktorý sa konal pri príležitosti textárových 70. narodenín v zaplnenej bratislavskej Incheba Expo Aréne.

02.10.2015 12:00
Kristína Foto: ,
Na koncerte na počesť Kamila Peteraja sa objavila aj speváčka Kristína.
debata

Koncert v znamení hitov bol prehliadkou posledných 30 rokov na domácej hudobnej scéne, vytrvalým pohľadom do minulosti aj odrazom súčasného stavu slovenskej hudby.

Koloseum, Dievčatá, Medulienka či Pocta Majakovskému patria k najznámejším textom Kamila Peteraja. Počas galakoncertu ich malo možnosť publikum počuť v nových aranžmánoch a od iných, ako pôvodných interpretov.

Skladbu Pavla Hammela Keď pavúk svoje siete dotká si požičal Peter Nagy, namiesto Mariky Gombitovej spievala Zem menom láska Mária Čírová, Vyznaním očarila Mirka Partlová a Koloseum premenili na dueto Miko Hladký a Mário Kuly Kollár v sprievode sláčikového kvarteta a klavíra. Hudobne sa spojili aj Polemic s Robom Grigorovom. Pesničky Bol raz jeden žiak či Edo rozprúdili náladu v sále, kde mala evidentnú prevahu stredná a staršia generácia. Koncert tiež dokázal, že niektoré veci, ako hra na nezapojenej gitare či kvety v celofáne pre dámy, z našich koncertných pódií asi nikdy nevymiznú.

Speváčka Soňa Norisová počas vystúpenia v rámci... Foto: SITA, Marko Erd
Soňa Norisová Speváčka Soňa Norisová počas vystúpenia v rámci galakoncertu pri príležitosti 70. narodenín textára Kamila Peteraja.

Ako krok vedľa sa ukázalo vystúpenie mladej českej chlapčenskej kapely New Element. Prespievali pesničku Modlitba lásky, a hoci nie je isté, či chlapci spievali len na polovičný alebo rovno kompletný plejbek, ich tragickosť nezachránili ani synchronizované choreografie a pekné tváričky. Našťastie sa na pódiu objavil Janek Ledecký so saxofonistom Radovanom Tariškom, ktorý svojimi sólami ľahko zatienil aj Ledeckého.

S Peterajovými slovenskými textami alebo skôr so slovenskou výslovnosťou sa potrápili Marta Jandová a skupina Olympic. „Kamil, si pre mňa gigant. Má to jednu chybu, nemáme spolu ani jednu pesničku,“ odkázal Petr Janda Peterajovi a odspieval hit Úsmev. Špeciálne miesto na domácej scéne má Miroslav Žbirka a dokázal to aj vystúpením na Peterajovej oslave. Hudbu robí s radosťou, tú dokáže potom odovzdávať a namiesto naháňania niekdajšej slávy tvorí nové skladby – iné a pozoruhodné. Okrem Balady o poľných vtákoch, pesničiek V slepých uličkách a Atlantída sa koncertnej premiéry dočkala novinka Live z nového albumu Miro.

Tí, ktorým je ľúto, že sa na galakoncerte V slepých uličkách nemohli zúčastniť, si záznam z programu môžu pozrieť už v stredu 7. októbra o 20.20 h na Jednotke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Kamil Peteraj #V slepých uličkách