Bokka: Šírenie našej hudby po svete sa stáva realitou

Majú skrytú identitu, no vďaka ich hudbe, nekonvenčnej a prepracovanej koncertnej šou o poľských Bokka budete chcieť vedieť viac.

02.10.2015 18:00
Colours of Ostrava, Bokka,  Arcelor Mittal stage Foto:
Bokka sa tento rok objavili v úlohe čierneho koňa na festivale Colours of Ostrava a publikum bolo z ich šou nadšené.
debata

Vychválil ich hudobný magazín Pitchfork, milujú hudobné experimenty, kde kombinujú živé nástroje s elektronikou, ulietajú si do sveta najpodivnejších zvukov a svoju hru na schovávačku hrajú dokonale. S publikom komunikujú len prostredníctvom odkazov na obrazovke a aj tento rozhovor vznikol prostredníctvom e-mailového kontaktu. Skupina Bokka sa predstaví v Bratislave na festivale Waves už v sobotu skoro ráno o 2.40 h v Ateliéri Babylon. Je to však hudobná šou, na ktorú sa oplatí čakať.

Hneď na úvod sa musím spýtať na vašu utajenú identitu, prečo chcete byť ukrytí pred svetom pod maskami a za  obrazovkou?
Všetko sa to začalo jednoduchým experimentom. Žijeme v dobe obrovského záujmu o to, čo má niekto oblečené alebo s kým on/ona randí a zdá sa, že umenie nestojí za veľa bez senzácií v pozadí. Chceli sme zistiť, či hudba môže komunikovať bez zbytočného pozadia, čo znamená podľa nás upriamiť pozornosť na to, čo je najdôležitejšie. A boli sme veľmi šťastní, keď sme sa naučili, že hudba má stále tú silu. Preto sme sa rozhodli pokračovať v tejto ceste. Úprimne, vôbec sme nečakali, že skrývanie našej identity pred svetom a zameranie celej pozornosti na hudbu nás zavedie až tak ďaleko.  Ale ľudia nielenže akceptujú túto myšlienku, ale nás aj povzbudzujú, aby sme nevybočili z cesty. A to je najväčší kompliment, aký sme mohli kedy dostať.

Vznikli ste v roku 2013. Na konte máte debutový album, všimol si vás Pitchfork, hrali ste na veľkých festivaloch ako Open’er, ale aj Colours of Ostrava, kde ste boli, mimochodom, úžasní, zdá sa, že si získavate poslucháčov aj mimo Poľska a ide to ľahko, cítite to tak?
Je to krásne, neuveriteľné a úžasné. Stále nás prekvapuje množstvo ľudí, ktorí prídu na naše koncerty. Keď hráme mimo Poľska nevieme, čo môžeme očakávať. Festivaly sú výbornou možnosťou prezentovať sa, ale publikum je často nevyspytateľné. Keď nikto nepozná vaše skladby, je oveľa náročnejšie komunikovať. To je vlastne dôvod, prečo nás úplne omráčil ohlas na Colours of Ostrava. Bol to jeden z našich najlepších koncertov, pretože nám ľudia dali veľmi veľa energie. Ten deň nám dal vieru, že šírenie našej hudby po svete sa stáva realitou.

Keď som videla vaše vystúpenie v Ostrave, premýšľala som, či vaša komunikácia s publikom prebieha v reálnom čase, alebo to máte pripravené už dlho pred koncertom?
Sú určité veci, o ktorých vieme, že chceme ľuďom povedať ešte predtým, ako vyjdeme na pódium, ale je množstvo situácií, ktoré sa stanú tak, ako by sme ich nemohli predpovedať, a ktoré nás vedú k spontánnej reakcii. A napíšeme to naživo.

Prečo ste sa rozhodli prísť na festival Waves Bratislava?
Sme šťastní vždy, keď máme možnosť hrať mimo Poľska. A radi hráme na festivaloch, kde nielenže môžeme reprezentovať seba, ale máme možnosť vidieť hudbu z celého sveta. Bude to pre nás špeciálny deň. Posledný koncert, na ktorom budeme promovať náš prvý album, a zároveň deň, keď predstavíme náš nový album  Don’t Kiss And Tell. Úžasne vzrušujúce!

Vaša hudba je niekedy pop, niekedy plávate v oceáne elektronickej hudby a používate veľa čudných zvukov. Je vaším cieľom byť žánrovo nevymedzení?
Naozaj nemyslíme na žánre, keď tvoríme hudbu. Naším cieľom je robiť najlepšie skladby, aké vieme. Veľa experimentujeme, to je pravda. Radi kombinujeme živé nástroje s tvrdou elektronikou. Trávime neuveriteľne veľa času vyhľadávaním unikátnych zvukov, čo sa zvyčajne končí tvorbou nových samplov, ktoré používame nie veľmi bežnými spôsobmi. Počas nahrávania sa zabávame. Každá skladba má iný príbeh, a preto si vyžaduje odlišný prístup. To je to, čo nás fascinuje. Ale je skvelé počuť, že napokon sa naša hudba ťažko definuje. Keď hľadáme emócie a istý druh pravdy v hudbe, žánre nás naozaj netrápia.

Kde hľadáte inšpiráciu pri tvorbe? Bude nový album pokračovateľom vášho debutu?  Čo robíte inak?
Odohrali sme spolu veľa koncertov. Už sme prakticky asi rok a pol na turné. To nás ako kapelu stmelilo. Prearanžovali sme množstvo skladieb, pretože sme cítili, že im chýba viac energie. To malo určite vplyv na náš druhý album. Je viac vibrujúci, plný skreslených zvukov a farebnosti a nemôžeme sa dočkať konfrontácie s publikom. Je to stále plné experimentov, pretože to je to, čo nás baví najviac. Naučili sme sa nahrávať čokoľvek, čo sa nám dostane do rúk, pretože zvuky, ktoré z toho dostaneme, nás vždy prekvapia. Tvoríme zvukové slučky z pre niekoho nečakaných predmetov, ako sú napríklad zapaľovače – každý z nich má pri zapálení trochu iný zvuk, ale tiež samplujeme vokály. S tvorbou hudby je veľa zábavy.

Mali ste na začiatku vašej kariéry nejaké hudobné vzory, keď ste si povedali, že takto by sme chceli robiť našu hudbu?
Sme piati. A každý z nás má iné hudobné zázemie. Niekedy sa hádame o najlepších kapelách na svete. Ale cítime, že naše nesúrodé inšpirácie z nás robia lepšiu skupinu. Možno je to táto divná ľudská kombinácia, ktorá nás vedie k tvorbe nie ľahko definovateľnej hud­by.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ateliér Babylon #Bokka