Slávika 2008 si odniesli Cmorik, Smatanová a skupina Desmod

Trofeje sú rozdané. V sobotňajšom priamom prenose si ceny populárnej hudobnej ankety Slávik 2008 odniesli speváčka Zuzana Smatanová a spevák Peter Cmorik. Medzi skupinami bodoval Desmod.

29.11.2008 22:03 , aktualizované: 30.11.2008 03:18
Zľava: Zdenka Predná, Zuzana Smatanová a Katka... Foto:
Zľava: Zdenka Predná, Zuzana Smatanová a Katka Knechtová - trojica ocenených speváčok v ankete Slávik 2008.
debata

Hlasovanie, ktoré určilo zostavu najpopulárnejších hudobných interpretov slovenskej pop-music, bolo už tradične v rukách poslucháčov a fanúšikov. Tí sa ani tento rok „neblysli“ podporou nováčikov. Ešte pred sobotňajším vyhlásením to naznačili nominácie, v ktorých akurát Ivan Tásler vystriedal Joža Ráža a skupina IMT Smile s Gladiatorom vytlačili z päťky minuloročných nominovaných Pehu a Arzén.

Na miestach víťazov sa toho veľa nepomenilo. Slovenskí fanúšikovia stále považujú za najlepšiu speváčku Zuzanu Smatanovú. „Je ťažké získať prvého slávika, ale ešte náročnejšie je obhájiť si potom svoje prvenstvo,“ uviedla pre Pravda.sk dáma, ktorá štvrtým Zlatým slávikom už definitívne prekonala kolegyne ako Mishu alebo Janu Kirschner. V čom spočíva tajomstvo jej úspechu, si Zuzanu netrúfa odhadnúť. „Vždy je to na ľudoch a nedokážem odhádnúť, za čo všetko si podľa nich túto cenu zaslúžim. Neviem, dokedy to potrvá. Vždy to bude na fanúšikoch, ktorí hlasujú,“ skonštatovala Smatanová, ktorú v rebríčku nasledovala rovnako ako minulý rok kolegyne Katka Knechtová a Zdenka Predná.

Bývalá líderka kapely Peha Katka Knechtová sa musela uspokojiť s druhým miestom napriek megahitu Muoj Bože. Keďže v pondelok vydáva prvý sólový album Zodiak, šance na najvyššiu priečku v budúc­nosti ešte určite bude mať. „Strieborný vták je fajn, pretože mám stále pocit, že sa ešte mám kde posúvať,“ s úsmevom zhodnotila Knechtová. Tretia skončila Zdenka Predná. Jej zvodná garderóba vyrazila mnohým prítomným dych.

Na speváckom tróne v mužskej kategórii sa usadil tretíkrát Peter Cmorik. Práve víťaz druhého ročníka Superstar, ktorý na sobotňajšej šou zaspieval, priznal, že má zmiešané pocity. „Na jednej strane sa z výhry teším, na druhej strane som smutný. Smútok ma už niekoľko dní neopúšťa,“ podotkol spevák, ktorému začiatkom týždňa umrel otec. „Dnešný deň mi vzal veľa energie. Bolo to jedno z najnáročnejších vystúpení, aké som kedy mal,“ doplnil trúchliaci umelec, ktorého na večierku sprevádzala priateľka Danka Barteková.

Bez manželky však dorazil spevák a líder kapely roka – Mário „Kuly“ Kolár z Desmodu. Paradoxom bolo, že práve jeho kolegovia z nitrianskej formácie, ktorá absolútne prevalcovala v počte hlasov konkurenciu, sa tentoraz v bratislavskom NTC predviedli po boku svojich polovičiek.

Titul Skokan roka prischol podľa hlasovania fanúšikov skupine Metropolis, Objavom roka sa stal Adam Ďurica. „Podarilo sa mi získať cenu, ktorú si interpret môže prevziať len raz za život. Som rád, že som ju dostal,“ nadšene zhodnotil spevák, ktorý v počte hlasov predbehol dokonca aj Joža Ráža. „To som doteraz nevedel, teším sa,“ reagoval na informáciu o jeho triumfe nad lídrom hudobnej legendy. 

Televízny prenos Slávika 2008, ktorý na svojich obrazovkách priniesla televízia Markíza, však nedal priestor len hudbe a jej predstaviteľom. V bratislavskom NTC sa vystriedalo pred kamerami viac ako sto účinkujúcich. Ceny odovzdávali populárni herci, modelky aj moderátori televízie. Nechýbala Tenistka roka Dominika Cibulková, herečky Zuzana Fialová aj Michaela Čobejová či moderátor predchádzajúcich dvoch ročníkov ankety Martin Pyco Rausch.

Ten sa v prenose objavil len na pár minút, moderátorskú taktovku si z jeho rúk tento rok prevzala speváčka Dara Rolins, ktorej vypomáhal herec a moderátor Filip Tuma. Mamička desaťmesačnej Laury zvládla moderovanie bez väčších problémov. Viac než umenie improvizácie však mohli diváci obdivovať Rolinsovej meniacu sa garderóbu. Dara sa prezliekla päťkrát.

Rádioslávika si odniesol Ivan Tásler a IMT Smile za pesničku Mám krásny sen, hitom roka sa na základe živého sms hlasovania stala titulná skladba seriálu Panelák – Lavíny skupiny Desmod.

Slávik 2008
Miesto a interpret Počet hlasov
Speváčka  
1. Zuzana Smatanová 17 108
2. Katka Knechtová 13 023
3. Zdenka Predná 6378
Spevák  
1. Peter Cmorik 13 017
2. Mário ˇKuly" Kolár 10 958
3. Miroslav Žbirka 9116
Skupina  
1. Desmod 25 043
2. Elán 8846
3. No Name 6856
---  
Objav roka Adam Ďurica
Skokan roka Metropolis
Hit roka Desmod – Lavíny
Rádiový slávik IMT Smile – Mám krásny sen
Zľava: Zdenka Predná, Zuzana Smatanová a Katka...
Spevák Miroslav Žbirka a jeho manželka Katka.
+32Víťazka tretej Superstar Vierka Berkyová.
debata chyba