BHS: Myšlienkam z partitúry dáva život

"Strach urobiť chybu zabíja inšpiráciu," prízvukuje Juraj Valčuha. Tridsiatnik, ktorého už v čase, keď iní za dirigentským pultom ešte len začínajú, sprevádzala povesť talentovaného a univerzálneho dirigenta. Pod jeho taktovkou hrali Berlínski filharmonici, Newyorská filharmónia aj iné slávne orchestre.

06.10.2015 17:11
Juraj Valčuha Foto:
Juraj Valčuha
debata

Nemá ambíciu dirigovať všetko. V centre jeho pozornosti je hudba zo začiatku 20. storočia „kvôli jej obrovskej farebnosti a bohatstvu hudobných jazykov“. Aj súčasnej tvorbe sa venuje rád. Nesiaha len po časom overených hodnotách, zaraďuje do programu aj menej známe diela. „Stále je čo objavovať. Chvíľu počkať je niekedy viac,“ konštatuje v Taliansku žijúci a svet za prácou križujúci slovenský dirigent.

Pri vymenúvaní obľúbených skladateľov nikdy nezabudne spomenúť aj meno Maurice Ravel. Choreografickou poémou La valse veľkého francúzskeho impresionistického autora, ktorá je hýrivou ódou na viedenský valčík, vyvrcholí koncert 7. októbra. Pod taktovkou Juraja Valčuhu sa na BHS predstaví NDR Sinfonieorchester Hamburg.

Pre traumu z nenaplnenej lásky bol Čajkovskému príbeh veronských zaľúbencov nesmierne blízky. Ouvertúra – fantasia Romeo a Júlia večer otvorí. Nasledovať bude Prokofievov Koncert pre husle a orchester, ako sólista sa predstaví Valeriy Sokolov. Aj symfonická báseň Don Juan Richarda Wagnera patrí k obľúbeným "číslam“ návštevníkov koncertných siení.

„Dôležité je jasne preniesť myšlienky z partitúry do živej podoby,“ formuluje úlohu dirigenta. Podľa neho "ten špičkový“ musí z partitúry dostať to "najlepšie“ zo všetkých možností, ktoré sa interpretácii ponúkajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské hudobné slávnosti #BHS #Juraj Valčuha #klasická hudba #dirigent