Lenka Filipová: Za kariéru jej vďačí aj Celine Dion

Lenka Filipová robí fanúšikom radosť svojou hudbou už tri desaťročia, jej kvality ocenila aj kanadská diva Celine Dion.

09.12.2008 03:00
Lenka Filipová Foto:
Speváčka Lenka Filipová sa na novom cédečku nezľakla ani keltských balád.
debata

Práve Filipovú si svetoznáma interpretka hitu k filmu Titanic vybrala ako predskokana na svojom pražskom koncerte. Pôvabná päťdesiatnička spo­mína na slávnu speváčku s nadšením. „Adeptov bolo mnoho, ale vybrala si práve mňa. Vnímam to ako muzikantskú aj ľudskú skúsenosť,“ hovorí Filipová.

Kanadská speváčka ju prekvapila bezprostrednosťou. Dokonca si na Filipovú vyhradila dvadsať minút, ktoré spoločne strávili v šatni. „To ma naozaj prekvapilo. Niekto iný by možno ten čas strávil skrášľovaním a ona sa nám naplno venovala,“ prezrádza sympatická česká speváčka.

So Celine Dion ju však nespája len nedávny pražský koncert. Ich cesty sa „pretli“ aj pred dvadsiatimi rokmi. „V roku 1988 som dostala francúzsku skladbu, s ktorou som mala ísť na Eurovíziu. To sa nestalo, nevycestovala som a pesničku nakoniec spievala práve Celine. Eurovíziu vtedy vyhrala,“ vysvetľuje Filipová, ktorá tento príbeh vyrozprávala aj slávnej speváčke. „Tak to vám teda vďačím za kariéru,“ so smiechom reprodukuje Dionovej reakciu.

Svojou vlastnou a mimoriadne stabilnou hudobnou kariérou sa však môže pýšiť aj česká umelkyňa, ktorej nedávno vyšlo cédečko so živým koncertom spojené aj s DVD záznamom. Prekvapivo, nahrávka nevznikla v Česku, ale v Bratislave.

„Hrávam tu pomerne často a atmosféra na tom koncerte bola úžasná,“ nadšene rozpráva Filipová o vystúpení z 25. septembra 2008 v bratis­lavskom divadle Aréna. Rovnako ako na pódiu aj na cédečku ponúka okrem osvedčených hitov netradičné úpravy skladieb vo francúzštine alebo angličtine či novinku Možná. Novinkou je tiež keltská ľudová uspávanka. Jej príprava Filipovej dala zabrať.

„Som celkom jazykovo zdatný človek, ale pri starobylom jazyku to bolo skutočne náročné,“ priznáva speváčka. Pomoc jej však tentoraz ponúkol člen kapely – multiinštrumen­talista Sean Barry. „Jeho mamička spievala túto pieseň a Sean mi priniesol platňu. Jej predloha mi na výslovnosť nesmierne pomohla,“ hovorí Filipová, ktorá naspievala keltských balád niekoľko a dokonca sa dočkala komplimentu priamo z Ostrovov. „Pustili im tam moju nahrávku a zhodnotili ma ako veľmi erudovanú írsku speváčku,“ hovorí hrdo.

Už čoskoro si Filipovej pesničky budú môcť opäť vypočuť fanúšikovia v Česku aj na Slovensku. Filipová plánuje absolvovať niekoľko vystúpení spoločne s kapelou, v ktorej je okrem Barryho stálym členom aj Mirek Linhart. Naladiť sa môžete práve so spomenutým „čerstvým“ Live CD a DVD.

debata chyba