Hammel a Prúdy oslávili okrúhle výročia koncertom

Najväčšie hity hudobníka Pavla Hammela i kapely Prúdy v pondelok večer zneli pred zhruba 1500 divákmi v bratislavskom PKO. Kým Hammel oslavoval 60. narodeniny, kapela sa zišla po štyridsiatich rokoch odvtedy, čo jej členovia nahrali svoj prvý album Zvoňte zvonky.

09.12.2008 10:30
Pavol Hammel Foto:
Hudobník a spevák Pavol Hammel na koncerte v bratislavskom PKO.
debata

Známe skladby ako Zvonky, Chlapci z mesta či Cez plece si však publikum vypočulo v podaní ďalších popových spevákov. „Sto rokov treba riadne osláviť,“ prihovoril sa publiku Hammel v narážke na obe okrúhle výročia. Najpopulárnejšia speváčka posledných rokov Zuzana Smatanová si zaspievala Cez plece, trojnásobný zlatý Slávik Peter Cmorik zase Zvonky. Hammel si pozval na pódium aj jazzmana Petra Lipu a českého hudobníka Radima Hladíka, ktorý zaspieval napríklad Labutie piesne. Kapely Gladiátor a Hex zahrali Chlapcov z mesta a Abraka dabra.

Na záver večera vystúpili Prúdy v plnej zostave, s Hammelom, výnimočným klávesistom Mariánom Vargom, basgitaristom Fedorom Frešom a gitaristom Ferom Griglákom. Diváci si vypočuli Medulienku, Kamalásky či Smutnú rannú električku.

Legendárnu kapelu zakladali začiatkom 60. rokov ešte ako chlapci. „Nevedeli sme, že položíme základy niečoho, čo vydrží, boli sme normálna uličná kapela, mali sme hudobné vzdelanie a nejaké predstavy o slovenskom rocku,“ spomínal na vznik legendy Hammel, ktorý mal vtedy 15 rokov. Kľúčový album Zvoňte zvonky vydali Varga, Hammel, Frešo, Peter Saller a Vlado Mallý v roku 1969. Kritika ho dodnes radí k najlepším v histórii československej populárnej hudby, komunistickí cenzori ho však zakázali. Kapela tiež zásadne ovplyvnila podobu československého bigbítu.

Hoci sa neskôr hovorilo o sporoch v kapele, podľa Hammela sa hudobníci nikdy „naozaj“ nepohádali. Dokonca i Vargov odchod z Prúdov spolu s Fedorom Frešom a Vladom Mallým v roku 1969 znamenal podľa neho zrod najlepšej československej skupiny Collegium Musicum. Zostava Prúdov sa v priebehu rokov menila, zvykne sa dokonca hovoriť, že v nich hral takmer každý, kto v slovenskej hudbe niečo znamenal.

Koncert si okrem širokej verejnosti nenechali ujsť ani hudobníci, výtvarníci a politici. Spevák Richard Müller Hammela prirovnal k Mickovi Jaggerovi z Rolling Stones. „Priznám sa, že mi chvíľu trvalo, kým som pochopil, že Zvonky zvoňte je jeden z najväčších albumov, ale netrvalo mi ani sekundu, keď som počul Zelenú poštu. Je to legendárna doska,“ povedal.

Hammel s Prúdmi aj bez nich vydal asi tridsiatku albumov. Hoci bilancovať nechce, pri príležitosti jeho okrúhleho výročia vyjde výberovka najlepších piesní na desiatich CD-nosičoch pod názvom Desiata komnata.

debata chyba