Nový album Vidieka vznikal v kulturáku aj v hoteli

Nový album predstaví kapela fanúšikom na koncertnej šnúre Načo pôjdem domov tour 2015, ktorá sa začína v stredu v Košiciach a bude pokračovať v Banskej Bystrici, Trenčíne a v Bratislave.

14.10.2015 14:00
40 vidiek 3x Foto:
Vidiek predstaví album Vidiek s oblohou v štyroch slovenských mestách, ale aj v Prahe, Dubline, Londýne a v Manchestri.
debata

Dlhých dvanásť rokov čakali priaznivci skupiny Vidiek na jej piatu štúdiovú nahrávku a za svoju trpezlivosť dostali odmenu v podobe šestnásťpesnič­kového albumu Vidiek s oblohou, ktorý je plný hostí ako Puding pani Elvisovej, Michal Kaščák, Katarína Knechtová či Franta Černý zo skupiny Čechomor.

Osem rokov a 65 hostí

Počas tých dvanástich rokov spríjemnili čakanie na nové pesničky výberovým albumom Best of Vidiek: 1988 – 2007 či nahrávkou Ventilu RG s názvom Randal 2007. Hlavným dôvodom, prečo vyšiel album až teraz, bola zaneprázdnenosť členov kapely.

Harmonickým spojením záľuby v sledovaní kulinárskych programov, odrazila sa v názve nahrávky, a hudobných chutí skupiny Vidiek vznikla novinka Vidiek s oblohou. Stojí za ňou osem rokov príprav a tiež šesťdesiatpäť hudobných hostí. „Každý hosť je pre našu kapelu veľmi dôležitý a prekvapujúci,“ hovorí frontman Ján Kuric. Zaujímavou spoluprácou bolo pre neho aj nahrávanie s detským speváckym zborom Kvapôčky.

Pôvodne nebolo cieľom kapely spraviť album s množstvom hostí, všetko však zariadila náhoda. „Prišlo to v našom pracovnom zanietení. Napadlo nám to na festivale Pohoda pred dvomi rokmi, kde sme mali veľa hostí. Vtedy sme si povedali, že je to dobré a budeme pokračovať týmto smerom,“ spomína spevák a je rád, že sa im podarilo nahrávku prepracovať do detailov.

Radosť zo života

Album vznikal dlho a postupne. Kapela nahrávala v kultúrnom dome v Rovinke, rôznych nahrávacích štúdiách, ale aj v hotelovej izbe. „Boli sme na turné a vedeli sme, že budeme mať celý deň čas. Nepáčilo sa nám, ako boli niektoré klávesy zvukovo urobené, zahraté, tak si klávesák zobral nástroj, zapojili sme reprobedne, zosilňovače a nahrávali sme,“ vraví Kuric. Vidiek s oblohou prináša jedenásť úplne nových pesničiek, ktoré ešte nemali fanúšikovia možnosť počuť, a štyri staršie kúsky, Medzi nimi aj pesničku Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny z dielne Ventilu RG či Udavač od Bez ladu a skladu.

Vidiek sa na koncertnú šnúru vyberie spolu s Pacora Trio a s českým Čechomorom. „Spoznali sme sa ešte za socializmu. Sme dobrí kamaráti a napadlo nám, že je to podobná kapela ako Vidiek v Čechách, taká ,šmrncnutá‘ folklórom a bigbítom,“ povedal Ján Kuric. Kandidátom na spoločné turné bola tiež skupina Buty, no ako uviedol Kuric s úsmevom, tí nemali čas. Program koncertov otvára Čechomor, potom sa predstaví Vidiek s Pacora Triom a v závere sa hudobníci spoja pri spoločnom finále.

Radosť zo života je hnacou silou, korením aj inšpiráciou v prípade celého projektu okolo albumu Vidiek s oblohou. „Radosť zo života, z hry, muzicírovania,“ dodáva hudobník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vidiek #Načo pôjdem domov