Komorne a s priateľmi pokrstil Žbirka album Miro

Ako sedemnásťročný po prvý raz hral Miroslav Žbirka v legendárnom V-klube. V rovnakých priestoroch v Bratislave pokrstil vo štvrtok album Miro, nahrávaný v londýnskom Abbey Road, za účasti hudobných hostí z Británie.

16.10.2015 17:00
Miro Žbirka Foto: ,
Miroslav Žbirka pokrstil album Miro v bratislavskom V-klube.
debata

Sako vymenil za rifľovú bundu a bol odhodlaný užiť si večer v komornej a rodinnej atmosfére. Ani bohatému občerstveniu, ktoré bolo v cene vstupenky, fanúšikovia si za tieto chvíle zaplatili 49 eur, sa nepodarilo zakryť mierne nedostatky.

Počas roka prichádzali nadšené správy z Londýna o splnenom sne Miroslava Žbirku. O svoje spomienky a dojmy z nahrávania v Abbey Road sa podelil s prítomným publikom. Najskôr mali atmosféru navodiť videoklipy k skladbám Love Shines či Prišla z Londýna, ktoré boli prvými lastovičkami naznačujúcimi, ako bude vtedy pripravovaná nahrávka znieť. Možnosť sedieť mala len časť publika, ostatní postávali a nálada v publiku začala stagnovať. Keď sa potom na pódiu objavil textár skupiny Cream Pete Brown, ktorý dal slová aj Žbirkovým novým skladbám, so svojim bluesovým mini koncertom, časť divákov bola odhodlaná si jeho vystúpenie neužiť a rástla vrava v sále.

Po takmer hodine a pol sa fanúšikovia konečne dočkali. Žbirka spolu s kapelou obsadili pódium a publikum neskrývalo radosť. Naživo predstavili aktuálnu novinku pesničkami ako Girl In the Middle, Live, ale aj Fair Play. Tá zohrala v celom projekte podstatnú úlohu. Získala si producenta Roba Cassa, ktorý bol v tento večer aj súčasťou Žbirkovej kapely ako gitarista a tamburinista. Krstným otcom nahrávky sa stal Pete Brown. Album Miro sa už teraz môže pochváliť zlatou platňou.

Žbirka sa zdržal na pódiu asi trištvrte hodiny, keď prišiel overený záver s beatlesáckym hitom Hey, Jude. Skladby sa zhostil mix hudobníkov zo Slovenska, z Česka a Veľkej Británie a spevom pomáhalo výdatne aj publikum. O jeho spokojnosti vypovedalo záverečné standing ovation, ktoré rozhodlo o prídavku. Ten prišiel v podobe pesničky Mám rád z nahrávky Modrý album (2001). Potvrdilo sa, že v publiku boli skalní fanúšikovia, ktorí spievali celý text spolu so spevákom a bolo to pozitívne finále koncertu s označením tajný.

Večierok v znamení atmosféry londýnskych štúdií Abbey Road bol výnimočnou príležitosťou zažiť koncert Miroslava Žbirku v klubových priestoroch a zdalo sa, že fanúšikovia si to aj užili. Oficiálne koncertné turné k nahrávke Miro by sa malo uskutočniť na budúci rok na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krst #Miroslav Žbirka #MIRO