Hudba Marka Brezovského opúšťa zásuvku

Všetko sa začalo ako pocta kamarátov talentovanému skladateľovi Markovi Brezovskému" ktorý sa vo svojich dvadsiatich rokoch predávkoval heroínom.

28.10.2015 14:00
Hrana Foto:
Projekt Hrana sa opäť vráti na koncertné pódium 3. novembra v bratislavskej Starej tržnici. Zľava Martin Valihora, Vlado Šašišský, Marek Minárik a Oskar Rózsa.
debata

Zostalo po ňom množstvo hudby – nadčasovej" komplikovanej" ktorá dokáže poslucháča zasiahnuť. Brezovského dokončené skladby priniesol album Hrana (1999) a jeho reedícia v roku 2011 ponúkla dve nové skladby. Jeho ďalšiu tvorbu odhalí pripravovaná nahrávka" ale aj koncert Hrana Live" ktorý sa koná 3. novembra v bratislavskej Starej tržnici.

Príbeh sa nekončí

Pre Oskara Rózsu bol projekt Hrana zakončením určitej etapy a vrcholom mali byť posledné dva koncerty" ktoré sa konali minulý rok v decembri v KC Dunaj. Už vtedy však hudobník vedel" že materiálu" ktorý po sebe Brezovský zanechal" je viac. ""Marek veľa nahrával doma na ‚kazeťák‘ pri pianíne. Je to dorozumievacia platforma" ktorá navzdory času a smrti ako takej zostala stále živá a aktívna. V tých jeho skiciach je veľa ukrytého. Stačí len poznať tie správne hudobné kľúče"" vraví Rózsa. Z kompozícií vybral otec Mareka a skladateľ Ali Brezovský dvadsaťdva kúskov. Z nich napokon vybrali 11 pesničiek na druhý album Hrany. ""Zatiaľ nemá názov. Je to čistý esenciálny Markov pesničkový materiál"" uviedol Oskar Rózsa. Marek Brezovský skladby vytvoril počas štyroch rokov" medzi šestnástym a dvadsiatym rokom života.

Textové náznaky zanechal talentovaný skladateľ svojej sestre Mirke" ktorá píše texty pre všetkých jedenásť pesničiek. ""Album vzniká pomaly" ale intenzívne. Chcem dosiahnuť  najkrajší a najkvalitnejší možný výsledok. Mám absolútnu kreatívnu slobodu" vynikajúci zdrojový materiál" kopu skúseností a neutíchajúcu radosť z tvorby"" povedal pre Pravdu Rózsa. Nahrávanie Brezovského nových pesničiek je pre neho ""zvláštnou súhrou" dvoch časových pásiem. ""Na jednej strane nám Marek zanechal svoju esenciálnu tvorbu" najkrajšiu akú mal – strih prítomnosť – my ako interpreti" starší ľudia. Príbeh pokračuje ďalej a cez tú hudbu"" vysvetľuje hudobník" ktorý pokračovanie Hrany vníma ako šancu ešte raz zacítiť Brezovského muzikantskú podstatu. Nový album vyjde na budúci rok.

Hrana naživo

Na koncerte Hrana Live sa predstaví projekt Hrana v zostave Oskar Rózsa" Martin Valihora" Vlado Šarišský" Marek Minárik a Adam Mičinec. Prizvali si aj hostí Ericha Boboša Procházku na ústnej harmonike a speváčku Ivanu Mer. V Starej tržnici odohrajú pesničky z pôvodnej Hrany" ale fanúšikovia sa dočkajú aj noviniek. V koncertnej premiére zaznie titulná pesnička k filmu HRANA – 4 filmy o Marekovi Brezovskom Tak sa stále pýtam. Bratislavský koncert je zatiaľ jediným v programe Hrany.

Hudbu Marka Brezovského bude počas koncertu maľovať Marek Ormandík. Stojí tiež za obalom vinylu" ktorý vyjde v limitovanej sérii päťsto kusov s pôvodným obsahom albumu Hrana" ale fanúšikovia na ňom nájdu aj živé nahrávky a rarity. ""Je to nádherné. Deje sa to" bude to"“ uzavrel Rózsa. Na koncerte tiež pokrstia 3-DVD Hrana" obsahujúce celovečerný dokument HRANA – 4 filmy o Marekovi Brezovskom" HRANA Rockumentary" ktorý dokumentuje koncertné turné Hrana tour 2011 aj so záznamom z bratislavského koncertu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Valihora #Oskar Rózsa #Projekt Hrana