Keith Richards nahral svoj najlepší sólový album

Gitarista. Ak vás pri vyslovení tohto slova nenapadlo meno Keith Richards, zrejme ste ignorovali posledných päťdesiatpäť rokov hudobnej histórie. Rokenrolový symbol, autentický búrlivák, neúnavný živel. Sedemdesiatjedenročný pilier gitarovej hudby je už dávno žijúcou legendou. Na jeho nový sólový album museli fanúšikovia čakať dlhých dvadsaťtri rokov. Oplatilo sa. Album Crosseyed Heart patrí medzi najlepšie nahrávky roku 2015.

09.11.2015 09:06
Music Keith Richards Foto: ,
Z nového albumu Keitha Richardsa budú nadšení fanúšikovia The Rolling Stones aj publikum so slabosťou pre albumy s pečiatkou "starej školy“.
debata

Takto znie žijúca legenda vo forme

"Stones mali tvorivú pauzu,“ opisuje Richards impulz na vznik očakávanej novinky. Už prvý singel Trouble naznačil, že Crosseyed Heart nebude unavenou ódou na rokenrolový dôchodok. Balady sú v menšine, hutné skladby s nekompromisnou rytmikou dominujú s úctyhodným sebavedomím. Takúto charizmu majú len tí najväčší. Keith Richards to vie a svoje vydreté postavenie na hudobnej scéne si užíva s neskrývanou radosťou. Gitarové rify strieda so samozrejmosťou začínajúceho talentu a spieva s obdivuhodným prehľadom.

Richards skladá hudbu, ktorá je odrazom jeho osobnosti. Poslucháčsky zážitok par excellence. Z Crosseyed Heart budú nadšení fanúšikovia The Rolling Stones aj publikum so slabosťou pre albumy s pečiatkou "starej školy“. Elektroniku ani hity do súčasnej dramaturgie našich rádií na Richardsovej platni nehľadajte.

Producent, hudobník a Keithov dlhoročný spoluhráč Steve Jordan rozumie svetu svojho dobrého priateľa. Ten je plný starých príbehov, podivuhodných bluesových výjavov a cigaretového popola. Spoločne hľadali cestu k novému zvuku s tradičnou príchuťou. Podarilo sa. Obdivovatelia vypiplanej produkcie však budú sklamaní. V prvom rade ide o energiu, až potom prichádza na rad jej "učesávanie“. Zrkadlový opak dnešných trendov v nahrávacích štúdiách sa mohol skončiť ako nepodarený experiment bez výpovednej hodnoty. To by sa však v nahrávačke nesmel nachádzať jeden z najvýraznejších gitaristov všetkých čias.

Nenahraditeľný pilier rockovej hudby

Keith Richards nikdy nebol "iba“ inštrumentalistom. Skladateľ a spevák s nenapodobiteľným citom pre pulz skladby. "Nikdy sme nehrali úplne spolu, to je tajomstvo The Rolling Stones,“ vyhlásil nedávno bubeník Charlie Watts. Šach mat všetkým mudrlantom o podstate hudobnej živelnosti. Keith Richards ho úspešne propaguje aj na svojej sólovej novinke.

Vyhraní spoluhráči v pokročilom veku, večne naplnený popolník a obrovská radosť z hudby. To všetko cítiť z nahrávky, ktorá dáva jasné memento. Niektorí frajeri nikdy nezostarnú. Akustická gitara, suchý spev ani nie dvojminútová minutáž. Bluesová poklona večným vzorom. Keith Richards nezabúda na svoje osvietenie Robertom Johnsonom. V nasledujúcej Heartstopper je však už všetko "po starom“. Stonesovský rytmus, ostrá gitara a charakteristické frázovanie. Nenahraditeľný.

Crosseyed Heart môžete brať ako Richardsov odkaz jeho nasledovníkom. Prvoradý je intenzívny vzťah k skladbe. Nezáleží na tom, či ide o temnú baladu, divokú spoveď alebo romantické dueto. Na novinke anglického hudobníka nájdete každý zo spomínaných prejavov jeho neutíchajúcej kreativity.

Amnesia, Substantial Damage, Robbed Blind, Goodnight Irene a Blues In the Morning chytia už pri prvom počutí. Za vrchol Crosseyed Heart však pokojne môžete považovať aj Richardsovo nádherne mystické dueto s Norah Jonesovou. Ich spoločná Illusion patrí k tomu najlepšiemu, čo kedy gitarista The Rolling Stones nahral. Hudobnú pestrosť, zmysel pre silu slova a intenzívne prepojenie s gitarou môžu albumu Crosseyed Heart závidieť o dve generácie mladší hudobníci. Toto nie je žiadny comeback ani priživovanie sa na sláve veľkej skupiny. Toto je nový Keith Richards! Krásna nahrávka, ktorá sa nedá opočúvať.

HodnoteniePravdy:

5 hviezdičiek z 5

Keith Richards: Crosseyed Heart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Keith Richards #rokenrol #Crosseyed Heart