Karola Duchoňa neodradila ani rozlámaná gitara

Slovenský Tom Jones alebo slovenský Karel Gott. Aj takéto prívlastky dostával spevák Karol Duchoň. Čo na to hovorí Tom Jones, nevedno, samotný Gott však Duchoňa za svojho pokračovateľa či slovenský ekvivalent nepovažuje. "On bol svoj. To bol Karol Duchoň. Bol jeden z vôbec najlepších spevákov u nás a aj ako kolega bol senzačný," povedal pred niekoľkými rokmi Pravde. Karol Duchoň zomrel pred tridsiatimi rokmi 5. novembra vo veku 35 rokov.

06.11.2015 06:57
karol duchon Foto:
Spevák Karol Duchoň.
debata

„Úplne prvýkrát začal spievať s cigánskou kapelou Karola Kuruca,“ zaspomínal si v rozhovore pre Slovenský rozhlas jeho krajan a priateľ Ladislav Zlatňanský. „Pamätám si, že mu požičali taký vajcový mikrofón, dostal od toho aj ranu,“ dodal s tým, že ani elektrický kopanec vtedy asi 14– či 15-ročného Duchoňa neodradil. Rovnako ako ho neodradil autoritatívny otec, ktorému sa jeho nápad, že bude spevákom, vôbec nepozdával. „Keď mu mama, keď mal trinásť rokov, darovala gitaru a Karol doniesol zlé známky, tak otec mu ju celú rozmlátil,“ povedala Duchoňova prvá manželka Elena v dokumente z cyklu Radosť zo života. Pre Elenu Duchoň naspieval známy rovnomenný hit.

Hudobný talent zdedil zrejme po mame, ktorá vraj naspievala pár piesní s Melániou Olláryovou. Hoci otec chcel, aby Karol Duchoň študoval na strojníckej priemyslovke, školu nedokončil a dal prednosť hudobnej kariére.

Podľa slov Ladislava Zlatňanského sa prvá Duchoňova kapela volala Atlas. Neskôr si ho všimol Robo Kazík a vzal ho do bítovej skupiny Ice Boys. Písal sa koniec 60. rokov. Potom sa Duchoň stal spevákom v orchestri Vlada Hronca. A čoskoro ho čakal aj prvý veľký úspech. Jeho prvá nahrávka, coververzia piesne Sugar, Sugar, ktorá vyšla na singli pod názvom Nálady, ale poslucháči ju poznajú aj ako Uber pary.

Práve slovenské verzie svetových šlágrov tvorili dôležitú časť repertoáru Duchoňa. V rovnakom roku, teda 1970, už súťažil aj na Bratislavskej lýre s piesňou Kto má ťa rád Pavla Zelenaya a Milana Lasicu. O tri roky už za dueto s Evou Kostolányiovou Chvála humoru získal striebornú Lýru. O rok sa so skladbou Zem pamätá tešil zo zlata. V roku 1975 mu tlieskalo aj publikum v Tokiu, kde predviedol hit Čardáš dvoch sŕdc.

Jej autormi boli skladateľ Peter Hanzely a textár Ľuboš Zeman, ktorí pre Duchoňa skomponovali aj jeho najznámejší hit V slovenských dolinách. Hitov, ktoré zľudoveli, má Duchoň na konte mnoho – za všetky spomeňme piesne Dievča z Budmeríc, Vzdialená, Vonia kakao, S úsmevom, Šiel, šiel či Smútok krásnych dievčat. Piesne nahrával aj v NDR a tiež si, ako bývalo zvykom, zarábal koncertovaním v zahraničí.

Jeho rozbehnutú kariéru zabrzdila oslabená pečeň v kombinácii s nadmerným pitím alkoholu. „Bol to Bohom obdarený interpret, ale mal niečo, čo sa nedá získať ani u učiteľa spevu, ani na herectve, nikde. Taliani na to majú taký výraz, volajú takých ľudí, napríklad Ginu Lollobrigidu, že Gina Nationale,“ povedal textár Boris Filan v dokumente Karol Duchoň – hľadanie pólu. „Karol, to bol ten Karol Nationale, to bol ten človek, ktorého všetci milovali. Bolo to z jedného dôvodu, že Karol nielen spieval, ale aj žil tak úžasne a v podstate tým svojím štýlom života ako keby zhorel.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Karol Duchoň #slovenský Tom Jones