Najpredávanejšia je Jana Kirschner, najhranejší Ivan Tásler

Skladateľom najhranejších piesní v slovenskom éteri za rok 2014 je Ivan Tásler.

11.11.2015 17:00
20151110 581 Foto:
Skladateľom najhranejších piesní v slovenskom éteri za rok 2014 je Ivan Tásler.
debata (1)

Cenu SOZA v tejto kategórii si prevzal v utorok večer na ich udeľovaní. Nominácie na ceny vychádzajú zo štatistiky o vysielaní a verejnom predvedení piesní na území Slovenska.

"Obdobie, ktoré zažívam teraz v kapele, považujem za mimoriadne priaznivé. Darí sa nám realizovať plány, darí sa nám ich robiť vo veľkom štýle. Je to aj veľká zodpovednosť, že po tých rokoch, čo kapela existuje, ešte stále neprestala ľudí baviť,“ povedal Ivan Tásler, ktorého skupina IMT Smile slávila v minulom roku úspechy napríklad s piesňou Cesty II. triedy či spoločným projektom so súborom Lúčnica.

Textárom najhranejších skladieb sa stal Kamil Peteraj, ktorý si zároveň počas večera prevzal cenu za celoživotné dielo. "Sme síce malá krajina, ale máme výnimočných skladateľov. Nebojme sa zadívať nielen do minulosti, ale aj do budúcnosti. Je na čom stavať. Prekladal som muzikál Andrewa Lloyda Webbera Jozef a jeho pestrofarebný plášť a tam je jedna krásna myšlienka. Nebojte sa dostať sa medzi hviezdy, je tam miesta dosť! To je môj odkaz slovenskej hudbe,“ povedal pri preberaní ceny Peteraj.

Cena SOZA za najpredávanejší album slovenských autorov putovala do rúk Jany Kirschner vďaka prvej časti jej projektu Moruša Biela. "Mám z toho o to väčšiu radosť, že sme nerátali, že by projekt Moruša mohol byť zaujímavý pre väčšie publikum. Poslucháči však ukázali, že stoja aj o niečo hlbšie, o hudbu, ktorej sa treba venovať. Je to zadosťučinenie. Myslím si, že najdôležitejšie je nestáť, aj keď sa človek vystavuje riziku zablúdenia.

Najpredávanejším nosičom so zvukovo-obrazovým... Foto: René Miko
ceny SOZA Najpredávanejším nosičom so zvukovo-obrazovým záznamom tvorby slovenských autorov je DVD Hlasy, ktoré vzniklo v spolupráci Richarda Müllera a a capella formácie Fragile.

Najhranejšou pesničkou roka 2014 bola pieseň Keď sme sami z dielne kapely Hex. Najpredávanejším nosičom so zvukovo-obrazovým záznamom tvorby slovenských autorov je DVD Hlasy, ktoré vzniklo v spolupráci Richarda Müllera a a capella formácie Fragile. Najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní má podľa SOZA Rádio Modra.

Za podiel na uvádzaní domácej tvorby v zahraničí ocenili propagátora dychovky, skladateľa Adama Hudeca. Zápisom do Zlatej knihy SOZA poctili zosnulých hudobníkov Jána Berkyho Mrenicu a Tadeáša Salvu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #SOZA