Začne sa Wilsonic, s Jazzanovou láka aj Rakúšanov

Festival Wilsonic ponúkne tento rok niekoľko noviniek. Okrem nového miesta konania v areáli bratislavského výstaviska Incheba či zaujímavých balíčkov, v ktorých ponúka vstupenky spoločne s ubytovaním, predstaví vo štvrtok aj program Wilsonic Showcases.

10.06.2009 10:34
Hviezdna skupina Jazzanova. Foto:
debata

V prvý deň bude vstup do festivalového areálu Summer Club Incheba zadarmo. Navyše návštevníci, ktorí si zakúpili vstupenky na piatok a sobotu, si ich už vo štvrtok môžu vymeniť za festivalové pásky a vyhnú sa tak dlhším radom pri vstupe.

Wilsonic Showcases je projekt, ktorý chce poskytnúť priestor mladým a talentovaným kapelám. Tento rok sa zameriava na Maďarsko a ponúkne trojicu maďarských kapiel Uno Y Medio, Zagar a Realistic Crew. „Každá z nich hrá iný typ hudby. A spája ich odvaha hrať inak, ako je počuť bežne v rádiách,“ sľúbili organizátori. Slovensko vo štvrtok zastúpia Nové Mapy alebo skupina Lavagance.

„Wilsonic je veľmi odlišný od ostatných festivalov na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. To nie je prikrášlené tvrdenie z reklamy. Od vzniku festivalu je to fakt,“ povedal spisovateľ Michal Hvorecký, ktorý spoločne s Tiborom Holodom festival v roku 2000 založil. ,,Väčšina festivalov u nás sa podobá ako vajce vajcu a väčšina známejších interpretov na nich rotuje dokola,“ doplnil Hvorecký.

„Wilsonic nie je festival, ktorý stojí na headlineroch. Nie je však ani festival bez nich. Headliner však nemusí byť prevarené meno známe z éteru rádií a televízií. Wilsonic stavia do popredia kvalitnú, inovatívnu a inšpiratívnu hudobnú tvorbu,“ uviedla tlačová správa.

Jednou z najväčších hviezd programu bude skupina Jazzanova. Tá sa predstaví ako plnohodnotná živá kapela v desaťčlennej zostave. ,,Novátorská berlínska džezová kapela so spevákom Paulom Randolphom z Detroitu – to bude zaručená bomba. Spoločne znejú ako soulová sci-fi kapela z blízkej budúcnosti," povedal Michal Hvorecký.

Aj ďalších hviezdnych mien je v programe viac ako dosť. Patrí medzi ne napríklad nemecké zoskupenie Moderat, ktoré spája tri projekty – Apparat, Modeselektor a Pfandfinderei. So živým vystúpením prídu kanadskí Junior Boys, eklektický mix tanečnej hudby ponúkne Henrik Schwartz, zahrá aj Rusko, Hudson Mohawke či Joker. Takisto projekt Trouble over Tokio, o ktorom britský denník Guardian napísal, že takto by znel Justin Timberlake, keby nahrával pre nemecký experimentálny la­bel.

A chýbať nebude ani maskot festivalu, francúzske duo Nôze. Na pomoc si privedie speváčku Dani Siciliano.

Tá je veľkým lákadlom pre Michala Hvoreckého. A spisovateľa takisto láka Hudson Mohawke. „Nie je to americký Indián, ale dídžej z Glasgowa a majster objavnej hry na gramofónoch. Hoci je mladučký, znalci ho už oslavujú ako reformátora hip-hopu,“ povedal Hvorecký.

A dodal, že Wilsonic možno prirovnať k barcelonskému festivalu Sónar. Ponúka totiž podobnú, inteligentnú a popovú všehochuť s príchuťou alternatívy.

"Sónar je však obrovský rozpočtom aj množstvom návštevníkov. Takú hudbu, akú prináša tohtoročný Wilsonic, nemá človek šancu na jednom mieste nikde inde počuť. Preto festival láka čoraz viac návštevníkov z Rakúska a ďalších blízkych krajín,“ uzavrel Hvorecký.

debata chyba