Ako Havel nosil Baezovej gitaru. A Hoffmanovi vypli mikrofón. Pred 20 rokmi

Bol to škandál. Svetoznámej americkej pesničkárke Joan Baezovej vypli na Bratislavskej lýre pred 20 rokmi mikrofón a zrušili plánovanú tlačovku. Pozdravila totiž z pódia budúceho prezidenta, vtedy ešte disidenta Václava Havla, ktorý sedel v hľadisku.

10.06.2009 10:37
Havel, Joan Baez Foto:
Joan Baezová pri stretnutí s Havlom na festivale Pohoda v roku 2008.
debata

Písal sa 10. jún 1989. V tom čase disident Andrej Sacharov už tri mesiace sedel ako poslanec v sovietskom parlamente. Zopár dní predtým vyhrala v Poľsku voľby opozičná Solidarita. A v susednom Maďarsku odstránili signalizačné zariadenie na hraniciach s Rakúskom. Tým umožnili tisícom utečencov z NDR odchod do západného Nemecka. Svet sa menil v základoch, len v Československu  ešte vládli staré poriadky.

„Štátna bezpečnosť obliehala Slovkoncert už dlho pred konaním festivalu. Zrejme vedela, že sa k nám chystajú ľudia z disidentských kruhov,“ spomenul si džezmen Peter Lipa, ktorý bol predsedom medzinárodnej poroty na Bratislavskej lýre '89. „Uvažovalo sa dokonca o zrušení koncertu Joan Baezovej,“ dodal.

Nakoniec speváčka vystúpila v piatok neskoro večer, na záver festivalu. Koncert sa začal okolo pol desiatej a približne po hodine, pred uvedením ďalšej pesničky privítala speváčka „priateľov z Charty 77“, menovite Václava Havla. Výkrikmi sa ju podľa očitých svedkov pokúšalo prehlušiť niekoľko desiatok eštebákov usadených v hľadisku.

Inak to zhodnotila písomná správa ŠtB. „Časť divákov vyjadrila nesúhlas s vystúpením speváčky, ktorý sa prejavil aj po odspievaní piesne,“ uvádzalo sa v hlásení. Zlom však nastal o štvrť hodiny neskôr, keď Baezová pozvala na pódium folkového speváka Ivana Hoffmana, ktorý sedel medzi divákmi. Nechala ho spievať zjavne protirežimovú pesničku Nech mi nehovoria. Už po niekoľkých taktoch mu však vypli mikrofón.

„Vedenie Slovkoncertu vyčítalo neskôr Baezovej hrubé porušenie koncertnej zmluvy a snahu vnášať do koncertu politiku vystúpením Hoffmana. Tým zdôvodnilo aj stiahnutie zvuku,“ povedal Lipa. Hoffman musel z pódia preč, ďalšiu pieseň však Baezová na protest proti zásahu venovala práve jemu.
Hlásenie ŠtB sa o vypnutí mikrofónu vôbec nezmieňuje. Zato informuje o zrušení plánovanej tlačovej besedy. „Riaditeľ Slovkoncertu tak rozhodol vzhľadom na to, že Baezová nedodržala zmluvu,“ uvádza správa.

Podľa zistení historika Pavla Žáčka patrila „kontrarozviedna ochrana“ Bratislavskej lýry medzi popredné každoročné úlohy Odboru pre boj s vnútorným protivníkom ŠtB. Jeho príslušníci monitorovali každý pohyb Baezovej, Havla (ktorého len mesiac predtým prepustili z väzenia) a ďalších disidentov. Zistili napríklad, že Havel pricestoval do Bratislavy v popoludňajších hodinách a hneď sa s Baezovou stretol. Speváčka tušila, že ju sledujú, preto Havla do zákulisia prepašovala ako svojho technika. „Nechcel som, aby ma ŠtB zobrala pred koncertom, a tak som si vymyslel, že jej budem nosiť gitaru. A to ma skutočne zachránilo,“ spomínal neskôr Havel.

Po koncerte mal Havel podľa hlásenia agentov ŠtB „eminentný záujem dostať sa medzi novinárov do tlačového strediska“. Nakoľko Slovkoncert tlačovku odvolal, odišla Baezová so štábom a v spoločnosti Havla, Hoffmana a Jána Čarnogurského do hotela Fórum, kde bola ubytovaná. O škandále na koncerte na druhý deň informovali všetky svetové médiá.

Domáca Československá tlačová kancelária priniesla len strohú správu o ukončení Bratislavskej lýry. O incidente sa v nej vôbec nezmienila.Václav Havel a Joan Baezová sa na Slovensku znovu stretli vlani v júli na hudobnom festivale v Trenčíne. To tu však už bola pohoda.

debata chyba