ŠtB nemohla zasiahnuť príliš otvorene

Keď Ján Čarnogurský zháňal pre seba a manželku lístky na koncert Joan Baezovej, netušil, že sa s ňou stretne osobne.

10.06.2009 10:48
Ján Čarnogurský Foto: ,
debata

Šli ste na Bratislavskú lýru v júni 1989 ako disident, ktorý sa chce rozprávať s hviezdou amerického protestsongu?
Vôbec. Lístky na jej koncert som kúpil čisto preto, že som ju mal a dodnes mám rád ako speváčku.

Ako ste sa teda ocitli v jej šatni?
Dohodnutý s ňou bol Václav Havel. Keďže som s ním bol v stálom kontakte, skončil som nakoniec aj ja v zákulisí. Američania nás do šatne priviedli už pred koncertom. Ale stretnutie bolo krátke, pretože Joan Baezová sa musela pripraviť na vystúpenie.

ŠtB vás po koncerte sledovala až po hotel Forum, kde mala speváčka apartmán. Ale čo sa dialo za dverami, to sa už nedozvedeli.
Nemohli počítať s týmto stretnutím, lebo nebolo vopred dohodnuté. Myšlienka vznikla spontánne v šatni po koncerte.

Uniklo eštebákom niečo dôležité?
V hoteli sme strávili dve-tri hodiny. Neznamená to, že by sme sa celý ten čas rozprávali s Joan Baezovou. Hovorili sme aj medzi sebou. Spomínam si, že Alexander Vondra ma vtedy informoval o občianskom manifeste, ktorý mal spojiť všetky nezávislé a opozičné protirežimové iniciatívy. Pýtal sa ma na pripomienky.

Ako ste vnímali „účinkovanie“ ŠtB na koncerte?
V tých časoch to bolo čiastočne normálne, čiastočne sme na to boli zvyknutí. Bol jún 1989, naša krivka už stúpala a krivka ŠtB, naopak, padala. Nemohli si dovoliť zasiahnuť príliš otvorene.

Čo ste si so speváčkou povedali?
Trošku sme sa rozprávali o odpore proti diktatúre a boji za slobodu. Ona sa stala známou odporom proti vojne vo Vietname. Treba povedať, že my sme stáli v tejto veci na opačnej strane. Podporovali sme Američanov. Ale to bol vtedy len taký technický detail.

Keď sa na to s odstupom pozeráte, bolo to riskantné stretnutie?
To, že Václava Havla dokázali prepašovať dnu ako nosiča gitary, svedčí o tom, že to bola skôr zábava. A pre samotnú Joan Baezovú mohol byť bratislavský koncert dobrá reklama v jej domovine. Sám som preň nemal problémy. Pamätám si, že som o ňom písal reportáž pre Hlas Ameriky. V hoteli bol vtedy aj český spevák Vladimír Merta. Nepoznal som presné názvy pesničiek, ktoré Joan Baezová spievala. On mi ich tam nadiktoval.

Odvysielali tú reportáž?
Myslím, že nie. Striehol som pár dní pri rádiu, či to bude, ale nepočul som to. Ale boli tam iné, lepšie reportáže.

debata chyba