Pohoda ponúkne filmy, divadlo aj spomínanie na Tatarku

Nielen hudbou bude oddnes žiť trenčianske letisko. Okrem hviezd ako Patti Smithová, Travis, Basement Jaxx, Klaxons, Razorlight a množstva ďalších hudobníkov festival Pohoda privíta aj divadelníkov, spisovateľov, výtvarníkov či filmárov. "Festival zostáva multiumeleckým, snažíme sa, aby sa na ňom okrem rôznych ľudí a hudobných žánrov stretávali aj rôzne druhy umenia," povedal organizátor Pohody Michal Kaščák.

16.07.2009 07:00
bratislavafilm Foto:
Debut Jakuba Kronera Bratislavafilm, v ktorom si zahrali aj Zuzana Fialová a Robo Roth uvedie Bažant Kinematograf na festivale Pohoda v exkluzívnej predpremiére.
debata

Tradičnou súčasťou festivalu je premietanie Bažant Kinematografu. Tento rok ponúkne osem celovečerných filmov, tri krátke animované snímky a tiež dokument z minulého ročníka festivalu. Ten sa bude premietať už v noci zo štvrtka na piatok spoločne s českou komédiou Bobule. V programe Kinematografu sú aj Karamazovci režiséra Petra Zelenku, dokument Ako sa varia dejiny Petra Kerekesa, Tango s komármi Miloslava Luthera či francúzsky pohľad na planétu Zem Domov.

Kinematograf ponúkne aj exkluzívnu predpremiéru debutu mladého slovenského režiséra Jakuba Kronera Bratislavafilm.

„Je to úplne zásadný, otvorený a autentický debut s názorom. Taký, aký tu už veľa rokov v novodobom slovenskom filme nebol. Je to súčasný film o odvrátenej strane a anonymite veľkomesta. Je drsný, ale aj vtipný a napínavý,“ povedala dramaturgička Bažant Kinematografu Ľubica Orechovská. Bratislavafilm premietne Kinematograf v noci zo soboty na nedeľu.

Zastúpené bude aj divadlo. Príde napríklad súbor GUnaGU so svojou Žúrkou v Londýne, Divadlo na tahu so slovenskou premiérou Havlovej Vernisáže či divadlo moderného tanca Rootlessroot.

„Opäť sa tešíme z toho, že budeme mať silnú divadelnú sekciu. Aj tým, že Aréna sa mení na open air arénu, sa budeme viac venovať tanečnému umeniu,“ povedal Kaščák. Pripravené sú aj tanečné workshopy, napríklad výučba choreografie z kultového filmu Pulp Fiction.

K festivalu patria aj literárne čítačky, spomínanie na Dominika Tatarku, básnická free style exhibícia či diskusie Ligy za duševné zdravie. „Festival má obsahovať aj vážne témy, nielen zábavu, preto priestor dostanú napríklad aj neziskové organizácie,“ dodal Kaščák.

debata chyba