Eva Pilarová: Pesničky ani roky nepočíta

Česká kráľovná swingu, speváčka Eva Pilarová oslávila v nedeľu okrúhle sedemdesiate narodeniny. Veľké oslavy nechystala. "Chcem sa venovať práci a cez čísla preskočiť, pretože sa musím tváriť ako mladá," poznamenala s úsmevom a tým, že oslavovať bude až na budúci rok. "Vtedy uplynie päťdesiat rokov mojej speváckej kariéry. Chystám poriadny večierok a štyri koncerty," povedala pre internetový server lidovky.cz.

10.08.2009 06:40
Eva Pilarová Foto:
Eva Pilarová
debata

Hoci chcela narodeniny ignorovať, pripomínali sa jej zo všetkých strán. Oddaní fanúšikovia nezabúdajú. Rovnako ako novinári. Na otázku, či sa vôbec dá spočítať, koľko pesničiek počas svojej kariéry naspievala, v jednom z rozhovorov povedala: „Dá sa to určite spočítať, ale skôr ako by som sa vracala späť a počítala, koľko som toho urobila, radšej pripravujem ďalšie CD a pozerám sa dopredu,“ vraví dáma, ktorá získala počas svojej kariéry troch Zlatých slávikov. Naspievala viacero hitov či známych duetov. Či už s Waldemarom Matuškom, Karlom Gottom a ďalšími.

Jej koníčkom je už od malička aj fotografovanie a za niekoľko ostatných rokov usporiadala zopár výstav. Napísala aj viacero kuchárskych knižiek. Je známou gurmánkou, milovníčkou mačiek i Elvisa Presleyho.

Pilarová má aj v sedemdesiatke výbornú postavu. Tvrdí, že to má v génoch a líniu si udržiava striedmosťou. Veď jej matka má 94 rokov a ešte stále chodí v topánkach na vysokých opätkoch. „Ak si dám čokoládu alebo nejaké sladkosti, v ten deň už nejem chlieb ani iné veci. Delená strava má čosi do seba,“ podotkla v jednom z online rozhovorov. Otvorene však priznáva aj tri plastiky, ktoré si dala urobiť na horných i spodných viečkach. Iné korekčné operácie však odmieta. „Nefajčím, nepijem alkohol a jem striedmo,“ pripomína svoje pravidlá.

So svojím o 16 rokov mladším manželom, bývalým tanečníkom Janom Kolomazníkom oslávi onedlho striebornú svadbu. „Je to neuveriteľné. Ale v novembri to bude 25 rokov, čo sme spolu,“ citoval Pilarovú český server Super.cz.

Pilarová si počas svojej kariéry zahrala aj v niekoľkých českých filmoch. Napríklad v preslávenej snímke Kdyby tisíc klarinetů a na telo jej potom napísal film Zločin v šantánu platonicky zamilovaný spisovateľ Josef Švorecký. Spievala už od detstva, a to dokonca aj vážnu hudbu. Koncom 50. rokov začala študovať na brnenskej JAMU operný spev. Po niekoľkých semestroch však nastúpila do pražského divadla Semafor, kde vystupovala okrem iného aj s legendárnou dvojicou Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Hoci do divadla prišla ako hotová speváčka s rozsahom tri oktávy, Šlitr si z nej občas uťahoval, že ju vzali hlavne pre pekné nohy.

Pani speváčka, ako ju s úctou titulujú, však nemala vždy na ružiach ustlané. Najmä po tom, čo v roku 1962 emigroval jej prvý manžel, hudobník Milan Pilar. Dostala zákaz koncertovania „na Západe“. A v roku 1973 prišla ďalšia tragédia. Cestou z Kuby zahynuli pri leteckom nešťastí členovia jej kapely, ktorí sa zo zájazdu vracali o niečo skôr ako ona.

Keď v roku 1988 bojovala s rakovinou, lekári jej dávali rok a pol života. Nezľakla sa a bojovala. Dodnes spieva a teší sa zo života.

debata chyba